„Cwaniak z przeszkodami”, „Perlica spowita piwem”, „Paprykarz z firlejowskiego szczupaka” czy „Luksus biedoty” – to nie tytuły kulinarnych powieści, a dania, które będzie można spróbować już w najbliższą sobotę w Lubartowie (27 lipca) podczas regionalnego etapu ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”. Koła Gospodyń Wiejskich zmierzą się w walce o podniebienia jury i serca publiczności. Start imprezy o godzinie 14:00.
Bitwa Regionów” to coś więcej niż rywalizacja – to święto lokalnych smaków i tradycji. Wydarzenie wpisuje się w kampanię #KupujŚwiadomie, prowadzoną przez KOWR i Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, której celem jest promocja polskich produktów i świadomych wyborów konsumenckich.
Kto gotuje i co serwuje? Pełna lista uczestników:
-
KGW Uścimowianki – Indyk faszerowany kaszą gryczaną, podrobami i suszonymi grzybami
-
KGW w Kamienowoli – Cwaniak z przeszkodami
-
KGW Poizdów „Polesianki” – Perlica z poizdowską kaszą napełniona cebulą i piwem spowita
-
KGW w Gołębiu – Gołębskie gniazdo pod śmietanową chmurką w białym rosole
-
KGW w Kocku „Malwianki” – Bigosek karpiowy
-
KGW Brzeziny – Babka brzezińska
-
KGW Wólka Stara Kijańska – Udziec z kurczaka muśnięty żurawiną z jeziora Mytycze z pokrzywianym kartoflem i surówką z czerwonej kapusty
-
KGW w Wólce Rokickiej – Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym
-
KGW w Rudnie – Pieczona golonka nadziewana zasmażaną kiszoną kapustą, podana ze swojskim chlebem, przybrana karmelizowaną cebulką z miodem
-
Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Rokitnie „Rokitno bez Granic” – Wyśmienity dar złotych wiejskich pól i łąk
-
KGW „Górczanki” w Górce Lubartowskiej – Pierogi z soczewicą
-
Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Doliną Wieprza i Leśnym Szlakiem” – Pączki jaglane
-
KGW Fajne Babki w Firleju – Paprykarz z firlejowskiego szczupaka
-
Stowarzyszenie Sympatyków Ziemi Michowskiej – Sałatka z serem Hipokryta
-
KGW w Wojcieszkowie – Wołowina po wojcieszkowsku
-
KGW Gołaszynianki – Kwaśna dama
-
KGW Różanki w Starej Róży – Niebiański przysmak
-
KGW Turczanki w Turcu – Barszcz z kurkami i ziemniakami
-
KGW w Świdrach – Baba ziemniaczana
-
KGW w Mysłowie – Sarna otulona kapustą na leśnym runie
-
KGW w Okrzei – Szare kluski na mleku z banią
-
KGW w Nowym Staninie „Sosenki” – Kładziaki na leśnych grzybach z kapustą
-
KGW w Jamielnem – Luksus biedoty
Zwycięzcy z szansą na telewizję!
Koło, które zdobędzie I miejsce, nie tylko otrzyma nagrodę pieniężną, ale też zostanie zaproszone do telewizyjnego kącika kulinarnego w programie „Miłe Popołudnie” TVP3 Lublin, który zostanie wyemitowany 30 lipca.
Plan wydarzenia – Bitwa Regionów 2025
-
do 12:30 – przygotowywanie stoisk przez KGW
-
12:15 – przeprowadzenie losowania kolejności prezentacji potraw konkursowych przed Komisją Konkursową
-
13:00 – odprawa komisji
13:15 – 15:30 – ocena prac konkursowych KGW startujących w I etapie -
15:30 – 16:00 – obrady komisji konkursowej
-
około 17:00 – ogłoszenie wyników i wręczenie nagród