Sezon na cukinię właśnie się rozpoczął, dlatego przychodzę do Was z pysznym i prostym przepisem na zielony sos z cukinii i szpinaku. To świetny sposób na wykorzystanie tego popularnego letniego warzywa nie tylko w klasycznym bigosie z cukinii czy warzywnych wrapach.
Zielony sos z cukinii ma kremową konsystencję, świeży smak i mnóstwo wartości odżywczych. Doskonale komponuje się z pieczonymi warzywami, mięsem, a choćby jako dodatek do makaronu czy kasz. Ja dziś podałam go z pieczonym kalafiorem i filetem z kurczaka – wyszło naprawdę pysznie!
Jak przygotować zielony sos z cukinii?
To naprawdę nic trudnego. Ten przepis to wersja na ciepły sos, który przygotowuje się gwałtownie i bez zbędnych komplikacji. Cukinię doprawiam i podsmażam razem z pozostałymi składnikami, a następnie wszystko blenduję na gładką, kremową masę. Szpinak w tym sosie pełni nie tylko funkcję smakową, ale przede wszystkim dodaje pięknego, zielonego koloru.
Zielony sos z cukinii świetnie pasuje do makaronu, ale dziś postawiłam na coś innego, a mianowicie pieczony kalafior. Do tego usmażyłam filet z piersi kurczaka, ponieważ trenuję intensywnie i moje aktualne zapotrzebowanie na białko jest dość wysokie.
Jeśli jednak wolicie wersję wegańską, to z pewnością zadowoli Was porcja pieczonego kalafiora polana tym pysznym sosem i posypana chrupiącymi pistacjami. Prosto, zdrowo i bardzo smacznie!
Zielony sos z cukinii i szpinaku – idealny na sezon letni
Jeśli lubicie cukinię, ale macie jej w tym sezonie aż za dużo to koniecznie zapamiętajcie ten przepis na zielony sos z cukinii. To świetny sposób na wykorzystanie tego warzywa prosto z ogrodu w nowej, pysznej odsłonie.
Pamiętajcie też, iż cukinia doskonale sprawdza się w wypiekach. Ciasto z cukinią czy choćby domowy chleb z jej dodatkiem wychodzą wyjątkowo wilgotne i smaczne. A delikatnie przebijająca się tu i ówdzie zielona skórka cukinii dodaje całości uroku i nutki zaskoczenia.

Zielony sos z cukinii z pieczonym kalafiorem
DrukujSkładniki:
Sos
300 g cukinii
2 łyżki oliwy z oliwek
1 żółta cebula
3 ząbki czosnku
½ łyżeczki płatków chili
80 g młodego szpinaku
1 doniczka dorodnej bazylii
1½ łyżki soku z cytryny
2 łyżki startego parmezanu
2 łyżki pistacji
soli morska i świeżo mielony czarny pieprz, wedle smaku
listki bazylii do posypania
Kalafior
1 duży kalafior
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli morskiej do smaku
Kurczak
600 g filetu z piersi kurczaka
1 łyżka papryki w proszku
1 łyżeczka chili w proszku
1½ łyżeczki soli
Olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
- Cebulę, czosnek i cukinię pokroić w kostkę i zeszklić na patelni z dodatkiem oliwy oraz chili.
- Przygotować dwie miski – jedną z wrzątkiem, drugą z zimną wodą i kostkami lodu. Zanurzyć szpinak i bazylię w gorącej wodzie na 3 minuty, następnie przełożyć do lodowatej wody na kilka minut. Odcedzić.
- Do blendera wrzucić podsmażone warzywa, dodać szpinak, bazylię, sok z cytryny oraz parmezan. Zmiksować na gładki sos. W razie potrzeby dolać odrobinę wody, jeżeli sos okaże się zbyt gęsty. Przed podaniem zagotować.
- Kalafiora podzielić na różyczki, skropić oliwą, oprószyć solą i piec w nagrzanym piekarniku (200°C) przez około 20 minut, aż będzie al dente.
- Przełożyć kalafiora na półmisek, polać sosem i posypać pistacjami oraz listkami świeżej bazylii.
- Filety z kurczaka pokroić na cienkie plastry, natrzeć solą i przyprawami, a następnie usmażyć na złoty kolor – około 3–5 minut z każdej strony, w zależności od grubości mięsa. Podawać z kalafiorem polanym zielonym sosem z cukinii. Smacznego!