Cukinia, kalafior i kurczak – idealny obiad na lato

codojedzenia.pl 2 dni temu

Sezon na cukinię właśnie się rozpoczął, dlatego przychodzę do Was z pysznym i prostym przepisem na zielony sos z cukinii i szpinaku. To świetny sposób na wykorzystanie tego popularnego letniego warzywa nie tylko w klasycznym bigosie z cukinii czy warzywnych wrapach.

Zielony sos z cukinii ma kremową konsystencję, świeży smak i mnóstwo wartości odżywczych. Doskonale komponuje się z pieczonymi warzywami, mięsem, a choćby jako dodatek do makaronu czy kasz. Ja dziś podałam go z pieczonym kalafiorem i filetem z kurczaka – wyszło naprawdę pysznie!

Jak przygotować zielony sos z cukinii?

To naprawdę nic trudnego. Ten przepis to wersja na ciepły sos, który przygotowuje się gwałtownie i bez zbędnych komplikacji. Cukinię doprawiam i podsmażam razem z pozostałymi składnikami, a następnie wszystko blenduję na gładką, kremową masę. Szpinak w tym sosie pełni nie tylko funkcję smakową, ale przede wszystkim dodaje pięknego, zielonego koloru.

Zielony sos z cukinii świetnie pasuje do makaronu, ale dziś postawiłam na coś innego, a mianowicie pieczony kalafior. Do tego usmażyłam filet z piersi kurczaka, ponieważ trenuję intensywnie i moje aktualne zapotrzebowanie na białko jest dość wysokie.

Jeśli jednak wolicie wersję wegańską, to z pewnością zadowoli Was porcja pieczonego kalafiora polana tym pysznym sosem i posypana chrupiącymi pistacjami. Prosto, zdrowo i bardzo smacznie!

Zielony sos z cukinii i szpinaku – idealny na sezon letni

Jeśli lubicie cukinię, ale macie jej w tym sezonie aż za dużo to koniecznie zapamiętajcie ten przepis na zielony sos z cukinii. To świetny sposób na wykorzystanie tego warzywa prosto z ogrodu w nowej, pysznej odsłonie.

Pamiętajcie też, iż cukinia doskonale sprawdza się w wypiekach. Ciasto z cukinią czy choćby domowy chleb z jej dodatkiem wychodzą wyjątkowo wilgotne i smaczne. A delikatnie przebijająca się tu i ówdzie zielona skórka cukinii dodaje całości uroku i nutki zaskoczenia.

Zielony sos z cukinii z pieczonym kalafiorem

Drukuj
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 min Czas gotowania: 25 min 25 min
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

Sos

300 g cukinii

2 łyżki oliwy z oliwek

1 żółta cebula

3 ząbki czosnku

½ łyżeczki płatków chili

80 g młodego szpinaku

1 doniczka dorodnej bazylii

1½ łyżki soku z cytryny

2 łyżki startego parmezanu

2 łyżki pistacji

soli morska i świeżo mielony czarny pieprz, wedle smaku

listki bazylii do posypania

Kalafior

1 duży kalafior

1 łyżka oliwy z oliwek

szczypta soli morskiej do smaku

Kurczak

600 g filetu z piersi kurczaka

1 łyżka papryki w proszku

1 łyżeczka chili w proszku

1½ łyżeczki soli

Olej kokosowy do smażenia

Fråga ChatGPT

Przygotowanie:

  1. Cebulę, czosnek i cukinię pokroić w kostkę i zeszklić na patelni z dodatkiem oliwy oraz chili.
  2. Przygotować dwie miski – jedną z wrzątkiem, drugą z zimną wodą i kostkami lodu. Zanurzyć szpinak i bazylię w gorącej wodzie na 3 minuty, następnie przełożyć do lodowatej wody na kilka minut. Odcedzić.
  3. Do blendera wrzucić podsmażone warzywa, dodać szpinak, bazylię, sok z cytryny oraz parmezan. Zmiksować na gładki sos. W razie potrzeby dolać odrobinę wody, jeżeli sos okaże się zbyt gęsty. Przed podaniem zagotować.
  4. Kalafiora podzielić na różyczki, skropić oliwą, oprószyć solą i piec w nagrzanym piekarniku (200°C) przez około 20 minut, aż będzie al dente.
  5. Przełożyć kalafiora na półmisek, polać sosem i posypać pistacjami oraz listkami świeżej bazylii.
  6. Filety z kurczaka pokroić na cienkie plastry, natrzeć solą i przyprawami, a następnie usmażyć na złoty kolor – około 3–5 minut z każdej strony, w zależności od grubości mięsa. Podawać z kalafiorem polanym zielonym sosem z cukinii. Smacznego!
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału