Jeszcze kilkanaście lat temu powszechnie uważano, iż jajka podnoszą poziom złego cholesterolu. Często podkreślano, iż nie można ich jeść zbyt często. W ostatnich latach zaczęło się to jednak zmieniać. Warto jednak zaznaczyć, iż badacze wciąż przeszukują bazy danych i analizują wyniki badań, starając się ustalić jednoznaczne wytyczne.
REKLAMA
W ciągu miesiąca zjadł 720 jajek. Jak to wpłynęło na jego zdrowie?
Przez to, iż kwestia ta przez cały czas wzbudza dosyć spore kontrowersje, w mediach społecznościowych nie brakuje eksperymentów, których autorzy pokazują, jak jedzenie jajek wpływa na ich zdrowie. Ostatnio w mediach zrobiło się głośno o teście Nicka Norwitza, który jest doktorantem z Uniwersytetu Harvarda. Mężczyzna przez miesiąc zjadł aż 720 jajek (24 każdego dnia).
Warto wspomnieć, iż dieta Norwitza w okresie testu była bogata także w węglowodany. Mężczyzna zdradził, iż spożywał duże ilości owoców. W jego jadłospisie znalazły się między innymi wiśnie, banany i jagody. Na koniec Norwitz postanowił zbadać poziom cholesterolu LDL. Okazuje się, iż był on niższy niż przed rozpoczęciem testu. - Mimo iż spożycie cholesterolu wzrosło ponad pięciokrotnie, mój cholesterol LDL faktycznie spadł - stwierdził naukowiec.
Jajka w diecie. Dlaczego warto je jeść?
Jaka są niezwykle zdrowe, dlatego warto włączyć je do swojego jadłospisu. Są pełne składników odżywczych, takich jak białko, tłuszcz, składniki mineralne oraz witaminy (w dużej ilości - retinol, witaminy E, B1, B2, B3, B5, B6, B9, w mniejszych ilościach - B12, D oraz K). Oczywiście nie zalecamy spożywania takich ilości, jak Nick Norwitz w czasie eksperymentu. jeżeli mamy jakieś problemy zdrowotne, warto w tej kwestii skonsultować się z lekarzem.