Co zrobić z pestkami dyni? Na pewno nie wyrzucać! To prawdziwa skarbnica wartości odżywczych!

g.pl 6 dni temu
Zdjęcie: zdjęcie ilustracyjne, Pixabay


Co zrobić z pestkami dyni? Do przygotowania smakowitych jesiennych dań zwykle używamy sam miąższ z dyni, a pestki są często pomijane i lądują w koszu. To duży błąd. Pestki z dyni to bardzo cenny produkt, który można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Co można zrobić z pestek z dyni?
Co zrobić z pestkami dyni? Możliwości wykorzystania pestek z dyni w kuchni jest naprawdę dużo. Warto je znać i wprowadzić w życie, bo pestki z dyni to jeden z najzdrowszych produktów w naszych kuchniach.


REKLAMA


Zobacz wideo Kremowy sernik dyniowy


Pestki dyni — co z nimi zrobić i dlaczego warto je wykorzystywać w kuchni?
Jakimi adekwatnościami wyróżniają się pestki dyni? Co z nimi zrobić i jak je przygotować do spożycia? Choć pestki dyni są często pomijane i traktowane jako produkt uboczny, to warto wiedzieć, iż wyrzucanie ich do kosza to poważny błąd. Pestki dyni to prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nich m.in. magnez, cynk, żelazo, mangan, a także kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Jak przygotować pestki dyni do spożycia? Po wyjęciu z dyni pestki powinny zostać bardzo dokładnie oczyszczone z miąższu i wszelkich pozostałości. W dalszej kolejności pestki z dyni należy oddzielić od siebie, a następnie wysuszyć, rozkładając na ręczniku. Gdy pestki z dyni wyschną, można wykorzystać je do dalszej obróbki.


Co zrobić z pestkami z dyni?
Co zrobić z pestkami z dyni? Wysuszone pestki z dyni można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Pestki dyni można spożywać bezpośrednio jako zdrową przekąskę, dzięki czemu zachowamy pełnię ich wartości odżywczych. Surowe pestki dyni można dodać do sałatki, owsianki, jogurtu lub smoothie. Pestki dyni idealnie komponują się z sałatkami ze świeżych warzyw, nadając im przyjemnej chrupkości. Pestki z dyni pasują nie tylko do warzyw, ale także do owoców i serów. Idealnie smakują w połączeniu z rukolą, pomidorkami koktajlowymi i kulkami mozzarelli. o ile chcemy dodać pestki z dyni to zdrowego smoothie, to najlepiej wcześniej je zmielić, a następnie zmieszać z pozostałymi składnikami. Pestkami dyni można udekorować zupy krem przed podaniem, dzięki czemu wzbogacimy nie tylko wygląd dania, ale także jego smak i adekwatności prozdrowotne. Pestki dyni bardzo często są składnikiem pieczywa. Stanowią składnik ciasta chlebowego, bagietek i bułek, a posypane na wierzchu, tworzą idealnie chrupiącą skórkę, która kusi nasze kubki smakowe. Pestki dyni są wykorzystywane także jako składnik wytrawnych ciast i placków.
Pieczenie pestek z dyni — sposób na chrupkość i idealny smak
Pieczenie pestek z dyni to sposób na uzyskanie zdrowej przekąski o idealnie chrupiącej konsystencji. Jak się za to zabrać? Proces pieczenia pestek z dyni należy rozpocząć od oczyszczenia pestek z miąższu i innych pozostałości, a kolejnym krokiem jest dokładne ich opłukanie i osuszenie. Osuszone pestki z dyni przekładamy do miski, a następnie mieszamy z oliwą z oliwek oraz przyprawami. Najczęściej wykorzystywane są tylko sól i pieprz, ale można też nieco poeksperymentować i dodać np. czosnek granulowany lub słodką paprykę. Gdy pestki dyni będą już dokładnie pokryte oliwą i przyprawami, rozkładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 15-20 minut. Co 5 minut warto obrócić pestki, aby z każdej strony były idealnie wypieczone i chrupiące. Pieczone pestki z dyni są gotowe do spożycia po ostudzeniu. Jest to zdrowa przekąska, którą można wziąć ze sobą np. na spacer lub rodzinny piknik.


Co zrobić z pestkami dyni? Wykorzystaj je do pysznego obiadu
Co zrobić z pestkami dyni? Pestki z dyni — jak już wiemy — to produkt o szerokim zastosowaniu w kuchni. Naszą ostatnią propozycją na wykorzystanie pestek z dyni, jest przygotowanie smakowitego obiadu — makaronu z pesto dyniowym. Do przyrządzenia dania będziesz potrzebować następujących składników:


200 g makaronu (spaghetti lub tagliatelle)
pół szklanki pestek dyni
10 listków świeżej bazylii
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku


Sposób przygotowania:
Pestki dyni upraż na suchej patelni przez kilka minut (pestki powinny przybrać złocisty kolor i uwalniać orzechowy aromat). Uprażone pestki dyni rozdrobnij np. w malakserze, a następnie połącz z czosnkiem, oliwą z oliwek, bazylią i sokiem z cytryny. Blenduj do momentu, aż składniki dobrze się ze sobą połączą, a pesto uzyska pożądaną konsystencję. Dopraw pesto solą i pieprzem. W razie potrzeby dodaj więcej oliwy lub wody. W międzyczasie ugotuj makaron, zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Ugotowany makaron wymieszaj z pesto. Danie udekoruj np. listkami bazylii.
Zobacz też: Nie bez powodu mówi się o nim "zielone złoto". Obniża cholesterol i wspomaga odchudzanie
Idź do oryginalnego materiału