Co spala tłuszcz najszybciej? Poznaj listę produktów

supermenu.com.pl 1 rok temu

Produkty, które spalają tłuszcz nadmiernie nagromadzony w organizmie, są pożądane w diecie w okresie redukcji masy ciała. Nie zmienia to faktu, iż w pierwszej kolejności należy zadbać o zdrowy styl życia, czyli zbilansowaną dietę i aktywność fizyczną. Warto jednak wiedzieć, co jakie ogólnodostępne substancje kryją się pod pojęciem naturalnych spalaczy tłuszczu.

Metabolizm – co to takiego?

Zmniejszenie ilości komórek tłuszczowych, będzie zależało od tempa metabolizmu, dlatego warto na początku przybliżyć to pojęcie. Metabolizm, czyli przemiana materii, to wszystkie procesy chemiczne i energetyczne, jaki mają miejsce w organizmie człowieka. Procesy anaboliczne, to procesy syntezy, w wyniku których następuje tworzenie związków organicznych, w tym białek ustrojowych, enzymów, hormonów, kwasów tłuszczowych i cukrów. Powstawanie tkanki tłuszczowej – boczków, oponki na brzuchu to nic innego jak procesy anaboliczne, co wynika z nadmiaru energii pochodzącej z pożywienia. Z drugiej strony są procesy kataboliczne, co należy rozumieć jako rozpad związków organicznych w tym tłuszczu, białek i węglowodanów i przewaga tych przemian, jest niezbędna podczas odchudzania.

W organizmach żywych anabolizm i katabolizm występuje równolegle, jednak najważniejsze jest zachowanie adekwatnego bilansu. Warto podkreślić, iż nasilenie procesów syntezy dokonuje się najsilniej w trakcie wzrostu młodych organizmów, czyli u dzieci i młodzieży. U osób dorosłych nadmiar pożywienia, będzie skutkował magazynowaniem przyjętych substratów energetycznych w postaci glikogenu w mięśniach i wątrobie oraz pod postacią tłuszczu zapasowego. Chcąc zapobiegać powstawaniu tkanki tłuszczowej, warto sprawdzić swoje zapotrzebowanie na energię i ustalić adekwatną kaloryczność diety. Spalanie tkanki tłuszczowej jest możliwe jedynie w sytuacji, gdy procesy kataboliczne biorą przewagę nad procesami anabolicznymi – czyli spalamy więcej kalorii, niż przyjmujemy wraz z jedzeniem.

Tempo metabolizmu – od czego zależy?

Spalanie tłuszczu z brzucha, nóg, pośladków, ramion i innych partii ciała w dużej mierze zależy od tempa przemiany materii. Istnieje grupa czynników osobniczych, na które nie mamy wpływu, jednak warto wiedzieć, iż adekwatna dieta i regularny trening pomogą spalić tkankę tłuszczową i przyczynią się do budowy czystej masy mięśniowej.

Od czego zależy tempo metabolizmu?

  • wiek;
  • płeć;
  • zaburzenia hormonalne;
  • obecność chorób przewlekłych;
  • stan fizjologiczny (okres ciąży i karmienia);
  • poziom aktywności fizycznej;
  • aktywność umysłowa;
  • ilość przyjmowanych kalorii wraz z pożywieniem;
  • jakość przyjmowanego pokarmu;
  • warunki atmosferyczne np. temperatura otoczenia.

Osoby, u których kalkulator BMI wskazuje na nadwagę lub otyłość, powinny szczególną uwagę zwrócić na obecność w swojej diecie naturalnych produktów, które wspomogą metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej. Dzienna racja pokarmowa powinna zakładać racjonalny deficyt energetyczny, być adekwatnie zbilansowana pod względem makroskładników, witamin i składników mineralnych. W okresie redukcji świetnie sprawdzi się dieta pudełkowa, która zapewni świeże i zdrowe posiłki. Catering dietetyczny w Warszawie, Krakowie i innych miastach Polski to świetna opcja do osób, które chcą zdrowo się odżywiać i spożywać optymalną w okresie odchudzania ilość kalorii.

Czym są naturalne spalacze tłuszczu?

Jak sama nazwa wskazuje, są to substancje naturalnie występujące w produktach spożywczych, które przyspieszają tempo przemian metabolicznych, w tym spalanie tkanki tłuszczowej i tym samym zapobiegają odkładaniu tłuszczu. Można je przyjmować wraz z pożywieniem, a wyciągi z roślin są często wykorzystywane w suplementach diety. Przyjmowane według zaleceń są bezpieczne dla zdrowia i nie powodują żadnych skutków ubocznych, a mogą przyspieszyć spalanie niechcianej tkanki tłuszczowej, przy zachowaniu tkanki mięśniowej.

Działanie naturalnych spalaczy tłuszczu opiera się głównie o nasilanie procesu termogenezy. Spożywanie niektórych produktów spożywczych, będzie wymagało od organizmu większych nakładów energii zużywanej na procesy trawienia i wchłaniania składników odżywczych. Przede wszystkim będą to produkty wysokobiałkowe zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy tj. mięso, ryby, jaja, owoce morza oraz nabiał. Ich spożycie będzie wiązać się ze zwiększoną ilością wydzielanego ciepła. Podobnie działa używanie wybranych przypraw i naparów, po których przyjęciu dochodzi do pocenia się, podobnego, jakie można zaobserwować w trakcie aktywności fizycznej. Wówczas w organizmie nasila się termogeneza, w trakcie której następuje spalanie kalorii. Warto wiedzieć, iż preferowanym przez organizm substratem do produkcji energii jest glukoza, a drugim w kolejności paliwem są tłuszcze. Dlatego tkanka tłuszczowa zgromadzona w ustroju określana jest mianem magazynu energii.

Należy podkreślić, iż najlepszym sposobem na spalanie tkanki tłuszczowej jest utrzymanie deficytu kalorycznego. Poza termogenikami niektóre produkty naturalnie spalające tłuszcz działają poprzez nasilenie procesu lipolizy, czyli rozpadu trójglicerydów zgromadzonych w tkance tłuszczowej. Zbędne produkty przemiany materii są albo wykorzystane w celach energetycznych lub wydalone z organizmu. Dodatkowe działanie spalaczy tłuszczu polega na obniżeniu łaknienia, zmniejszeniu apetytu i wydłużeniu odczuwania sytości po posiłku, co przyczynia się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Korzyści związane ze stosowaniem naturalnych spalaczy tłuszczu:

  • zwiększenie tempa metabolizmu;
  • obniżenie poziomu glukozy we krwi;
  • spalanie tkanki tłuszczowej;
  • utrzymanie uczucia sytości na dłużej;
  • przyspieszenie procesu usuwania zbędnych produktów przemiany materii.

Stosowanie substancji będących naturalnymi spalaczami tłuszczu dobrze jest skonsultować z lekarzem lub wykwalifikowanym dietetykiem. Jest to konieczne w przypadku osób cierpiących na choroby przewlekłe, szczególnie schorzenia układu sercowo-naczyniowego.

Produkty, które spalają tłuszcz – czyli co?

Lista naturalnych spalaczy tłuszczu, które warto znać i stosować ma wartość dla wszystkich osób planujących odchudzanie. adekwatnie zaprogramowana dieta na spalanie tkanki tłuszczowej, nie tylko pomaga zlikwidować nadprogramowe kilogramy. Dodatkowo poprawia ogólny stan zdrowia, wspiera obniżenie stanów zapalnych, poprawia profil lipidowy, obniża poziom cukru we krwi, co jednocześnie wpływa na optymalny poziom insuliny. Niektóre z produktów będą wpływać na poprawę samopoczucia, przypływ energii, dzięki czemu spalisz więcej kalorii podczas treningu.

Poznaj najlepsze naturalne spalacze tłuszczu

  • Kofeina – jest to naturalna substancja zawarta w kawie, która wpływa pobudzająco na ośrodkowy układ nerwowy, przyspiesza metabolizm, zwiększa wydolność organizmu i poprawia koncentrację i zdolności poznawcze. Picie kawy zmniejsza apetyt na słodycze. Doskonale sprawdza się jako spalacz tłuszczu przed ćwiczeniami.
  • Zielona herbata zawiera substancje będące silnymi antyoksydantami, takie jak ekstrakt EGCg, witaminę C, witaminę E oraz wpływające na przemiany metaboliczne witaminy z grupy B. Dzięki temu picie zielonej herbaty może korzystnie wpływać na odchudzanie. Obecne w naparze katechiny wspierają usuwanie toksyn z organizmu.
  • Rozgrzewające przyprawy – imbir, cynamon, kurkuma, curry, a szczególnie pieprz i papryczka chili, które zawierają związek o nazwie kapsaicyna, to sprawdzone produkty, które podnoszą temperaturę ciała. Nasilanie procesu termogenezy, to zużycie kalorii na produkcję ciepła i tym samym redukcję zapasów tkanki tłuszczowej.
  • Owoce cytrusowe to silne przeciwutleniacze i pogromcy tłuszczu, a ich umiarkowane spożycie może pomóc w utracie wagi. Są źródłem witaminy C, która wpływa na redukcję stresu oksydacyjnego, co pomaga zmniejszać stany zapalne. Warto wybierać świeże cytryny, limonki, grejpfruty. Szczególne znaczenie w procesie odchudzania ma gorzka pomarańcza zawierająca synefrynę, ze względu na działanie związane z hamowaniem łaknienia.

Proces spalania tłuszczu można wspierać suplementami diety zawierającymi wyciągi z roślin o udowodnionym działaniu wspierającym odchudzanie.

Ćwiczenia na spalanie tłuszczu

Zawsze możesz sięgnąć i wykorzystać działanie najlepszych spalaczy tłuszczu, które hamują apetyt i dodają energii jak np. kofeina. Jednak skuteczne spalanie kalorii zapewnia trening, który jest najlepszym bodźcem w trakcie redukcji masy ciała. Należy wiedzieć, iż produkty spalające tłuszcz nie będą działać efektywnie bez wdrożenia aktywności fizycznej. Dobry plan treningowy powinien obejmować:

  • Ćwiczenia siłowe z wykorzystaniem sprzętu lub obciążenia własnego ciała. Dzięki temu możliwa będzie poprawna rekompozycja składu ciała, czyli utrata tkanki tłuszczowej, przy zachowaniu pożądanego poziomu masy mięśniowej. Warto wiedzieć, iż każdy dodatkowy kilogram mięśni zwiększa zapotrzebowanie energetyczne, co w uproszczeniu można sprowadzić do tego, iż mięśnie spalają tłuszcz.
  • Trening kardio, czyli jednostajny wysiłek o umiarkowanej intensywności jest świetną metodą na spalanie energii pochodzącej z pożywienia. Ćwiczenia cardio, jak sama nazwa wskazuje, dodatkowo poprawiają pracę serca i układu krążenia. Stosowanie treningów cardio np. marsz, jazda na rowerze, jogging, nordic walking nie tylko pomogą spalić tłuszcz, ale przede wszystkim jest to pożyteczny sposób na aktywne spędzanie wolnego czasu.
  • Trening interwałowy (HIIT – High Intensity Interval Training) to wykonywanie sekwencji ćwiczeń o wysokiej intensywności, co należy rozumieć jako osiąganie skrajnych pułapów tętna maksymalnego. Są to krótkie serie intensywnych ćwiczeń przeplatanych przerwami, które pozwalają na uspokojenie pracy serca np. tabata, trwa 4 minuty i obejmuje 8 dwudziestosekundowych serii, przerywanych dziesięciosekundowymi przerwami. Należy podkreślić, iż ćwiczenia o charakterze interwałowym są dużym obciążeniem dla organizmu, szczególnie układu sercowo-naczyniowego.

Źródła:

  1. Śliż, D., Mamcarz A. Medycyna stylu życia. Red. . Warszawa: PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2018
  2. Zdrowy styl życia. Wyzwania XXI wieku.. Red. Kobyłka A. Gortat M. : Stowarzyszenie Studentów Nauk Przyrodniczych, 2020
  3. Frączek, Barbara; Krzywański, Jarosław; Krysztofiak, Hubert. Dietetyka sportowa. Red. . Warszawa: PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2019
  4. Ciborowska Helena; Rudnicka Anna. Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2017
  5. Lee A, Lim W, Kim S, et al. Coffee Intake and Obesity: A Meta-Analysis. Nutrients. 2019;11(6):1274.
Idź do oryginalnego materiału