Co oznaczają wielkanocne symbole? Według starych wierzeń święcone jedzenie miało nadzwyczajną moc

newsweek.pl 7 godzin temu
Zdjęcie: World News - Aug. 23, 2014


Pisanki i baranki, czyli co musi znaleźć się w koszyczku wielkanocnym. Ponad sto lat temu w Wielką Sobotę ksiądz chodził po domach i święcił tyle pokarmów, ile zmieściło się na największym stole. Dziś jedzenie nosimy do kościoła w maleńkich koszyczkach, ale symbolika potraw pozostała ta sama. W Polsce zwyczaj święcenia pokarmów w Wielką Sobotę pojawił się prawdopodobnie w XIV wieku. Jednak wywodzi się z czasów pogańskich i sięga choćby VIII stulecia. Początkowo święcono u nas tylko baranka zrobionego z chleba lub ciasta, z czasem dołączano inne potrawy: ser, masło, ryby, olej, mięsiwa, ciasto, wino. Jako ostatnie zaczęto święcić jaja kurze "na dowód tego, iż jako kokosz dwojako niby kurczęta rodzi, raz niosąc owoc, drugi raz wysiadując, tak jak przez Chrystusa dwa razy odrodzeni jesteśmy" – pisał w 1739 r. ks. Protazy Newerani w książce "Ozdoba Kościoła katolickiego".
Idź do oryginalnego materiału