Co na chaotyczne i nieświadome jedzenie w biegu?

agamasmaka.pl 2 miesięcy temu

„Jak do tego doszło – nie wiem”, jak powiada klasyk. Najczęstszy problem osób, które do mnie trafiają to nieuporządkowane, chaotyczne jedzenie, pełne przekąsek, połykanych w biegu, nieświadome sięganie po rzeczy, po które przecież wcale nie chciało się sięgnąć…

Mam na to sposób. Obejrzyj:

Uważne jedzenie jest bardzo ważne. To jedna z pierwszych kwestii, na którą warto popracować.
Nie, nie zaproszę Cię dziś na kurs uważnego jedzenia. Moje rady będą proste i wcale nie musisz korzystać z konsultacji, żeby już wdrożyć te działania.

Wiem, jestem mistrzynią marketingu. Ale prawda jest taka, iż zacząć od małych kroków możesz absolutnie samodzielnie. Żaden dietetyk tego przecież za Ciebie nie zrobi.

A więc działamy:

1. Określ ramy przestrzenne posiłku.

Chodzi o konkretne miejsce na jedzenie np. przy stole w kuchni. Najlepiej jeżeli byłoby siedzące (na krześle lub choćby na podłodze). jeżeli (np. w pracy) nie masz kuchni czy stołówki, wybierz sobie np. jakieś stałe miejsce symboliczne: np. przy oknie albo po drugiej stronie biurka. Albo na ławce przed budynkiem skoro mamy pogodę idealną na „piknik”.

2. Określ ramy czasowe posiłku.

Zaczyna się on od momentu rozpoczęcia jedzenia do zakończenia – w konkretnym miejscu. I to czas poświęcony TYLKO jedzeniu.

3. Posiłek, choćby najmniejszy, niech będzie TYLKO I AŻ posiłkiem.

Jedząc nie rób nic innego. Nie ma skrolowania, oglądania, słuchania. Tylko Ty i żarełko. Ewentualnie ludzie, z którymi możesz rozmawiać, ale nie w trakcie gryzienia, bo Ci wpadnie nie w tą dziurkę.

4. Dzień przed ustal mniej więcej pory, kolejność i rodzaj posiłków.

Tak, żeby przerwa między nimi była dla Ciebie optymalna tj. nie powodowała dyskomfortu.

Nie zawsze się uda, ale próbuj. Może zaczniesz, choć od posiłków jedzonych w domu? Każdy posiłek zjedzony nieco bardziej świadomie, w oderwaniu od rozpraszaczy, to już sukces.

Oczywiście później można pracować nad dalszymi kwestiami, ale to już będzie na pewno dużo.
Skusisz się na pracę nad czasem i przestrzenią dla jedzenia? Dla siebie?

Idź do oryginalnego materiału