Maliny, śliwki, jabłka, gruszki, borówki - to zwykle te owoce lądują w masie, z której po odpowiedniej obróbce cieplnej powstaje smakowite ciasto. Jogurtowiec to najprostszy i najszybszy w przygotowaniu wypiek, przygotowywany zwykle latem. W upalne dni jego delikatna forma jest ukojeniem dla naszego podniebienia. Dodatkową zaletą tego deseru jest również możliwość skomponowania go z sezonowymi owocami. A skoro mowa o świeżych darach natury, w najbliższym czasie będą królowały owoce, które mało kto zapieka w foremce - a szkoda. Nie pożałujesz, o ile wykorzystasz poniższy przepis. Co więcej, sięgniesz po kolejną blaszkę, aby przygotować więcej tej przekąski.
REKLAMA
Zobacz wideo Gniazdka z ciasta naleśnikowego - idealne na tłusty czwartek i nie tylko
Ciasto jogurtowe z owocami, które zawsze wychodzi. Na tym wypieku nigdy się nie zawiedziesz
Dlaczego tak bardzo lubimy jogurtowiec? Prawdopodobnie jedną z wielu zalet tego ciasta jest jego prosty skład, a co za tym idzie - prostota przygotowania. Słodki, wilgotny wypiek można przygotować w kilkadziesiąt minut. Jest to doskonałe "koło ratunkowe" w sytuacjach, gdy goście nieoczekiwanie zapukają do twoich drzwi. Można go oczywiście przygotować na zaspokojenie zachcianek domowników. Nie sposób zliczyć zalety tego deseru, dlatego najlepiej od razu przejść do przepisu. Tym razem w jogurtowej masie nie zanurzymy jednak malin czy borówek. Głównymi bohaterami będą winogrona, które właśnie w tym czasie (pod koniec sierpnia) smakują najlepiej i owocują aż do października.
Zobacz też: Winorośl będzie uginać się od dorodnych i pysznych owoców. Poznaj sekret doświadczonych ogrodników
Do przygotowania jogurtowca z winogronem będziesz potrzebować:
1 jogurt naturalny o wartości 180 g - kolejne składniki odmierz pustym opakowaniem
3 kubeczki mąki tortowej
2 kubeczki cukru
3/4 kubeczka oleju
3 jajka
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
ok. 300 g winogrona
Owoce należy oczywiście umyć, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Zacznij od tej czynności, a następnie przejdź do przygotowania kruszonki.
Wilgotne ciasto jogurtowe z winogronem. Przygotujesz je w niecałą godzinę
Kruszonkę, którą posypiemy jogurtowiec z winogronami, przygotuj z 80 mąki pszennej, 40 g masła i 40 g cukru. Wszystkie te składniki dokładnie ze sobą wymieszaj, a następnie włóż je do zamrażarki. Po wykonaniu tej czynności przejdź do robienia ciasta.
Do miski wlej jogurt, olej, wrzuć jajka i dosyp cukier. Całość połącz dzięki widelca
Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodaj do naczynia mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i ponownie przemieszaj wszystkie składniki. Wykonuj ten zabieg do momentu, aż znikną wszelkie grudki
Masę wylej na wyłożoną papierem do pieczenia formę, a na górze rozłóż owoce. Na koniec posyp ciasto kruszonką
Jogurtowiec należy piec w 180 stopniach Celsjusza przez 40 minut
Pamiętaj, aby po wyciągnięciu cista z piekarnika poczekać, aż ostygnie - wtedy będzie smakował najlepiej.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.













