Ciasto z wiśniami i kruszonką

gotujzcukiereczkiem.pl 2 lat temu

Przygotowałam to ciasto na początku sierpnia ze świeżymi wiśniami. A niedawno robiłam je z wiśniami mrożonymi, które również świetnie się sprawdziły. Wystarczy wiśnie wcześniej rozmrozić i odsączyć na sicie.

Przepis jest na duuużą blachę, taką z wyposażenia z piekarnika. Duża ilość masła w cieście sprawia, iż jest pysznie maślane, puszyste, mięciutkie i takie żółciutkie. Masło mamy w cieście ucieranym i w kruszonce. Słodka kruszonka współgra z kwaśnymi wiśniami. Wszyscy smakujący ciasto jednogłośnie orzekli, iż to jedno z najlepszych ciast ucieranych jakie jedli! Pasuje do kawy i do kubka herbaty.

Myślę, iż fajnie sprawdzą się tutaj kwaśne jabłka czy śliwki. Także śmiało możecie zrobić swoją wersję ciasta. Bardzo polecam!

Więcej przepisów na ciasta z wiśniami

  • Ciasto wiśniowo-jogurtowe
  • Wiśniowy paj
  • Biszkopt z kremem wiśniowym
  • Kruche z mascarpone i wiśniami

Ciasto z wiśniami i kruszonką

Składniki:

  • 600g wypestkowanych wiśni,
  • CIASTO UCIERANE:
  • 250g masła,
  • 100g cukru,
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • szczypta soli,
  • 5 jajek,
  • 360g mąki,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (12g),
  • KRUSZONKA:
  • 200g masła,
  • 170g cukru,
  • 2 opakowania cukru wanilinowego (2x16g),
  • 290g mąki

Przygotowanie:

KRUSZONKA: Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Masło rozpuszczamy. Gdy lekko przestygnie to wlewamy je do suchych składników. Dłońmi formujemy kruszonkę. Kruszonkę przygotować najlepiej tuż przed rozpoczęciem miksowania masy maślanej.

Przygotowanie kruszonki

CIASTO UCIERANE: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Blaszkę z wyposażenia piekarnika 38x45cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

Do miski wkładamy miękkie masło. Dodajemy szczyptę soli, cukier i cukier wanilinowy. Ucieramy je razem mikserem przez około 5-7 minut aż do powstanie jasnej i puszystej masy maślanej. Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy krótko, tylko do połączenia, na wolnych obrotach miksera.

Ciasto przekładamy do blaszki, wyrównujemy. Na cieście rozkładamy wypestkowane wiśnie i posypujemy wierzch kruszonką. Ciasto pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Po upieczeniu całkowicie studzimy. Życzę smacznego!

Ciasto z wiśniami i kruszonką

Jeśli przygotujesz ciasto z wiśniami i kruszonką to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeżeli oznaczysz mnie również na Facebooku lub
:

#GotujZCukiereczkiem


Ciasta ucierane Ciasta z owocami Ciasta z wiśniami Wiśnie


#lato

Idź do oryginalnego materiału