Ciasto trzy szklanki to przepis na prosty, domowy wypiek na bazie podstawowych składników. Idealnie puszyste, miękkie i pyszne ciasto pokochasz od pierwszego kęsa.
Prosty przepis na deser
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. To recepta na dni, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, a nie mamy czasu w długie przesiadywanie w kuchni nad skomplikowanymi recepturami. Kilka podstawowych składników połączonych w odpowiednich proporcjach pozwoli nam stworzyć puszyste, miękkie i lekkie jak chmurka ciasto. Nie musisz szukać też przeliczników i wagi kuchennej – składniki tego ciasta to trzy szklanki mąki, trzy jajka, trzy szklanki cukru oraz jedna szklanka oleju roślinnego. Dorzuć do tego jabłka, a twoi bliscy przepadną od pierwszego kęsa.
Ciasto trzy szklanki
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 100 g kaszy manny
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 4 jabłka
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g masła
- 3 jajka
Sposób przygotowania:
Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Najlepsze i najbardziej klasyczne odmiany jabłek do pieczenia to papierówka, antonówka oraz szara reneta. Sprawdzą się kwaskowate odmiany, które świetnie komponują się ze słodkim ciastem. Do startych jabłek dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Podkreśli on smak i zapobiegnie ciemnieniu (utlenianiu) startych owoców. W misce połącz jajka z cukrem, aż powstanie jasna, puszysta masa. Następnie dodaj roztopione i przestudzone masło i mleko. Zmiksuj krótko. Mąkę pszenną, kaszę manną i proszek do pieczenia wymieszaj, dodaj do masy i połącz składniki. Dorzuć jabłka i wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej przygotowaną masę. Następnie ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut, aż do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis na błyskawiczny deser z pudełka po jajkach znajdziesz na naszym kanale YouTube