Ciasto Snickers (często zapisywane też jako Snikers ciasto) to warstwowy wypiek, który łączy w sobie kilka charakterystycznych smaków: karmelowy, orzechowy i czekoladowy - i to właśnie jest sekret jego smakowitości. W klasycznej wersji przysmak ten składa się z:
REKLAMA
dwóch warstw miodowego ciasta,
kremu budyniowego lub śmietankowego,
masy krówkowej (kajmakowej),
prażonych orzechów ziemnych,
polewy czekoladowej.
Jaki efekt daje takie połączenie? Idealna równowaga między słodyczą a orzechową nutą. To ciasto, które nie tylko pięknie wygląda i fenomenalnie smakuje, ale też długo zachowuje świeżość. Właśnie dlatego często pojawia się na świątecznych stołach, weselach i rodzinnych spotkaniach.
Zobacz wideo Snickers w wersji FIT. Już nigdy nie sięgniesz po tego ze sklepowej półki
Ciasto Snikers z krówką i orzechami. Sprawdź nasz przepis krok po kroku
Przygotowanie ciasta Snickers z krówką i orzechami nie jest trudne, choć wymaga odrobiny czasu i cierpliwości. Sprawdź nasz przepis, który z powodzeniem sprawdzi się w domowej kuchni.
Ciasto składa się z kilku warstw. Do przygotowania ciasta miodowego będziesz potrzebować takich składników, jak:
Mąka - 2,5 szklanki;
Miód - 3 łyżki;
Cukier - 2 łyżki;
Jajka - 2 sztuki;
Soda - 1 łyżeczka;
Masło - 100 gramów.
jeżeli wolisz, by spody były kakaowe, dosyp do ciasta 3-4 łyżki kakao.
Natomiast składniki niezbędne do przygotowania kremu to:
Mleko - 0,5 litra;
Budyń waniliowy - 1 opakowanie;
Masło - 200 gramów;
Cukier puder - 2 łyżki.
Dodatkowo będziesz potrzebować:
Masę krówkową lub kajmakową - 1 puszka;
Orzechy ziemne, włoskie lub inne ulubione - 200 gramów;
Czekolada (na polewę) - 100 gramów.
Wszystkie składniki na ciasto miodowe połącz i zagnieć. Następnie podziel je na dwie części i upiecz dwa placki. Placki pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza, przez około 15 minut. W międzyczasie przygotuj budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie wystudź go. Po tym czasie budyń utrzyj z masłem i cukrem pudrem. Musisz uzyskać gęsty i jednolity krem budyniowy.
Na pierwszy placek miodowy wyłóż krem budyniowy i całość przykryj drugim plackiem. Następnie na wierzchu rozsmaruj masę kajmakową i posyp prażonymi orzechami. Całość polej rozpuszczoną czekoladą. Smacznego!
Czytaj też: "Tanie ciasta, które zawsze się udają. Proste pomysły na słodkości bez dużych kosztów".
Ciasto Snikers - przepis, który musisz znać
Ten deser ma według nas same zalety i koniecznie musi zagościć w twojej kuchni. Snikers ciasto to przede wszystkim idealne połączenie składników. Ten deser uwielbiają fani karmelu, orzechów oraz czekolady. Co więcej, ciasto to możesz dość długo przechowywać w lodówce, a najlepsze jest właśnie po 1-2 dniach od przygotowania, kiedy warstwy nieco się "przegryzą". Ciasto Snikers idealnie sprawdzi się zarówno jako świąteczny deser, jak i dodatek do popołudniowej kawy.
Niektóre wersje przepisu zawierają również herbatniki lub spód bez pieczenia - to dobra opcja dla osób, które nie mają piekarnika lub chcą skrócić czas przygotowania.
Porady, które pozwolą ci wykonać idealne ciasto Snickers
Chcesz, aby twoje ciasto Snickers było po prostu idealne? Koniecznie stosuj się do tych rad:
jeżeli chcesz, by ciasto Snickers było mniej słodkie, możesz zmniejszyć ilość masy kajmakowej lub zastąpić część jej warstwy delikatnym kremem śmietankowym.
Do orzechów warto dodać odrobinę soli morskiej - podbije smak i przełamie słodycz.
Ciasto najlepiej kroić po kilku godzinach w lodówce - wtedy warstwy są zwarte, a kawałki prezentują się idealnie.
Ciasto Snickers to ponadczasowy klasyk, który łączy w sobie słodycz krówki, chrupkość orzechów i aromat miodowego ciasta. Ten niebanalny deser zasmakuje każdemu. Możesz go przyrządzić niezależnie od okazji. Urodziny, święta czy zwykła popołudniowa kawy? Ten przepis zawsze się sprawdza.






![Ten trik uratuje ci sernik aż do Trzech Króli. Mało kto o nim wie [PORADNIK]](https://warszawawpigulce.pl/wp-content/uploads/2024/07/Ciasto.jpg)







