Ciasto "pijana śliwka" – przepis na rumowy wypiek tylko dla dorosłych. Zobacz, jak zrobić obłędną "pijaną śliwkę"

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


„Pijana śliwka” to ciasto przekładaniec tylko dla dorosłych, bo z dodatkiem alkoholu. Mamy niezawodny przepis na deser, który może zaskoczyć gości. Kakaowy biszkopt, śmietankowy krem, kakaowa polewa i nasączone w rumie suszone śliwki – palce lizać! Sprawdź nasz przepis i zobacz, jak krok po kroku zrobić pyszne ciasto „pijana śliwka”.

Ciasto „pijana śliwka”– sprawdzony przepis

Liczba porcji: około 16-20 sztuk.
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny+ czas na moczenie suszonych śliwek w alkoholu.

Ciasto "pijana śliwka" swoją nazwę zawdzięcza sporej ilości rumu. Sprawdź, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska

Składniki:
„Pijane śliwki”:

  • 400 g suszonych śliwek,
  • 1 szklanka rumu,
  • 3/4 szklanki wody,
  • 2 łyżki cukru.

Ciasto:

  • 2/3 szklanki mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Idź do oryginalnego materiału