Ciasto Piernikowy smaczek zawstydzi cukierników. Na święta jak znalazł

shareinfo.pl 1 tydzień temu
fot. screen Youtube / @obzarciuch

Święta Bożego Narodzenia bez domowych wypieków? Dla wielu osób to nie do pomyślenia. jeżeli chciałbyś oczarować rodzinę boskim ciastem, po którym nie zostaną choćby okruszki, dobrze trafiłeś. Piernikowy Smaczek robi ogromną konkurencję tradycyjnym piernikom, makowcom czy sernikom. Nikt nie odmówi sobie kawałka tego deseru.

Święta bez pachnącego piernika? Niezwykle rzadko się zdarzają. jeżeli szukasz wyjątkowego pomysłu na ten wypiek, koniecznie przetestuj recepturę na Piernikowy Smaczek. To tradycja w nowoczesnym stylu – wilgotna, kremowa i pełna korzennych przypraw.

Przepis na ciasto Piernikowy smaczek
Składniki:

Biszkopt piernikowy
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy do piernika
3/4 szklanki cukru
odrobina soli
6 jajek w temp. pokojowej

Poncz do ciasta
sok wyciśnięty z połowy cytryny
przegotowana, zimna woda

Warstwa porzeczkowa
słoik dżemu porzeczkowego (330 ml)
2 galaretki o smaku owoców leśnych (po 72 g) + pół litra wrzącej wody

Krem budyniowy
2 torebki budyniu waniliowego bez cukru (po 40 g)
500 ml mleka
4 łyżki cukru
200 g miękkiego masła

Polewa czekoladowa
kilka łyżek mleka
150 g czekolady (dowolnej)

Wykonanie:
Białka oddziel od żółtek, te pierwsze lekko osól i ubijaj na sztywno, następnie przekładaj stopniowo cukier, miksuj do czasu, aż piana stanie się szklista, a cukier się roztopi. Dodawaj do niej stopniowo żółtka i miksuj. Przesiej mąkę z kakao, proszkiem i przyprawą korzenną, połącz masę łyżką. Dno formy o wymiarach 24 x 24 cm wyłóż pergaminem i przelej ciasto. Piecz je w temperaturze 175℃ (bez termoobiegu) przez ok. 30 – 40 minut (do suchego patyczka). Wyjmij biszkopt z pieca i ostudź. Potem przedziel go na 2 spody.

Galaretki rozpuść we wrzątku, ostudź. W chłodnej galaretce wymieszaj dżem i wstaw ją do chłodziarki, aby lekko zastygła.

W garnku umieść cukier, wlej 250 – 300 ml mleka i zagotuj. Pozostałą porcję mleka połącz z budyniem w proszku, a potem przelej do garnka z gotującym się mlekiem i mieszaj energicznie na gęsty krem. Ostudź go. W oddzielnym naczyniu ucieraj masło do białości, potem przekładaj etapami chłodny budyń i miksuj.

Sok 1/2 cytryny rozcieńcz podobną ilością wody, nasącz połową ponczu jeden blat piernikowy, a potem posmaruj go częścią kremu. Na nim rozlej tężejącą, przemieszaną galaretkę z dżemem. Deser włóż do lodówki. Gdy galaretka stężeje, posmaruj ją kremem i przykryj drugim nasączonym biszkoptem. Oblej wypiek polewą z mleka i czekolady, umieść w lodówce na kilka godzin.

Może cię zainteresować: Najprostszy i najlepszy makowiec jaki jadłam. Coroczny hit na święta

Idź do oryginalnego materiału