Ciasto orzechowe z czekoladą okazało się strzałem w dziesiątkę na pierwszy adwent. Już podczas pieczenia kuchnię wypełnił cudowny zapach orzechów włoskich i wanilii, który wprowadził wszystkich w świąteczny nastrój. Wilgotna konsystencja, delikatna słodycz wanilii i intensywność gorzkiej czekolady o malinowym aromacie sprawiają, iż to ciasto to prawdziwa uczta dla zmysłów.
Ciasto orzechowe z czekoladą, które wprowadzi świąteczny klimat już w pierwszą niedzielę adwentu
Przygotowanie tego ciasta nie wymaga dużego wysiłku, a efekt jest naprawdę wyjątkowy. Grubo pokrojone orzechy włoskie nadają wypiekowi wyjątkowej struktury, a czekolada o malinowym smaku dodaje mu charakteru i lekko owocowej nuty. Połączenie tych składników tworzy kompozycję, która doskonale wpisuje się w atmosferę pierwszej niedzieli adwentu – ciepłą, rodzinną i pełną oczekiwania na święta.
Ciasto najlepiej smakuje w towarzystwie gorącej kawy lub aromatycznej herbaty. Warto do nich dodać korzenne przyprawami, aby jeszcze bardziej podkreślić, iż zbliżają się święta. U nas choćby spadł śnieg i nieźle pomroziło. Niestety w pierwszą adwentową niedzielę ma padać. Jednakże nic nam nie zepsuje nastroju, jeżeli na stole pojawi się pyszne ciasto orzechowe z lekko rozpuszczoną czekoladą otulone aromatem świeżo zaparzonego espresso z dodatkiem cynamonu.
To wilgotne ciasto idealnie pasuje na spokojny, zimowy wieczór spędzony z książką lub w gronie bliskich. jeżeli lubicie czekoladą z dodatkiem soli, to możecie to ciasto oprószyć delikatnie gruboziarnistą solą morską.
To ciasto to coś więcej niż zwykły deser – to kulinarna zapowiedź świąt Bożego Narodzenia, które ja w tym roku spędzę w Polsce. Cieszę się niesamowicie na ten wyjazd, bo święta w Polsce są magiczne. Tak je określiła koleżanka z pracy, która ma męża Polaka i nieraz świętowałam Boże Narodzenie w Krakowie.
Orzechy, czekolada i odrobina magii na talerzu
To ciasto to esencja zimowego komfortu – wilgotne, aromatyczne i pełne głębokich smaków. Idealne na świąteczne spotkania, leniwe popołudnia przy kawie czy rodzinne celebrowanie adwentowych chwil. Połączenie orzechów włoskich, wanilii i czekolady o delikatnym malinowym akcencie tworzy deser, który zachwyci każdego.
Orzechy włoskie nadają ciastu wyjątkowej struktury i delikatnej maślanej nuty. Gorzka czekolada z maliną wprowadza intensywny smak z lekką owocową nutą. Prawdziwa wanilia subtelnie podkreśla naturalną słodycz wypieku, nadając mu elegancji. Ciasto idealnie komponuje się z gorącą kawą, aromatyczną herbatą lub kubkiem korzennego grzańca.
Ciasto z orzechami i czekoladą
DrukujSkładniki:
60 g masła
100 g brązowego cukru
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
1 jajko
1 żółtko
80 g mąki pszennej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
100 g gorzkiej czekolady, minimum 70% kakao
50 g włoskich orzechów
odrobina soli do smaku
Przygotowanie:
- Nastawić piekarnik na 180ºC, góra-dół podgrzewanie. Foremkę o wymiarach 23 cm x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Aby papier nie uciekał, lekko zwilżyć go wodą, zgnieść, a potem wyprostować i wyścielić nim foremkę.
- Masło rozpuścić i lekko przestudzone wymieszać z cukrem i wanilią. Roztrzepać jajko z żółtkiem, solą i dodać do masy maślanej. Wymieszać szpatułką do połączenia.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy maślanej, po czym delikatnie wymieszać. Odłożyć 2 łyżki orzechów i 2 łyżki czekolady, uprzednio grubo pokrojone. Resztę bakalii dodać do ciasta i wymieszać. Przełożyć ciasto do foremki i posypać resztą orzechów i czekolady.
- Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 - 25 minut. Upieczone ciasto ostudzić i pokroić na 6 dużych kawałków lub 12 mniejszych. Smacznego i miłego adwentowania!