To już kolejna wersja ciasta z udziałem gofrów. Cóż poradzę, moja rodzinka pokochała taki rodzaj ciasta. Dzieci i mąż zjadają je z apetytem. A skoro mamy już truskawki to zapraszam Cię dzisiaj do "Weekendowej Cukierenki" na pyszny serniczek na zimno z goframi.
Pssst... Co powiecie na więcej zdjęć ze mną na blogu? Napiszcie w komentarzu.
Z Cukiereczkiem Ci się upiecze!
Jeśli masz gofrownicę to gofry usmaż sama. Poniżej linkuje przepis na moje ulubione gofry. A jeżeli nie masz gofrów to ciasto przygotuj na biszkopcie lub na biszkoptach - też będzie pysznie. Albo możesz kupić gotowe goferki w sklepie.
Ciasto na gofrach z truskawkami
Jeśli mamy już gofry to ciasto robi się ekspresowo. Krem serowy jest przepyszny! Nie za słodki, lekki, piankowy. Świetnie współgra z soczystymi truskawkami. A po sezonie na truskawki...użyj dowolnych owoców. Praktycznie każde się tutaj sprawdzą.
Ciasto na gofrach z truskawkami
Więcej przepisów na ciasta z kremem
- Tęczowy kryształek
- Ciasto z makiem i bitą śmietaną
- Kremowe ciasto z nutellą
- Balladyna
Ciasto na gofrach z truskawkami
Najmodniejsze ciasto w okresie truskawkowym - puszysty krem serowy pomiędzy dwiema warstwami gofrów - cała rodzina je uwielbia.
Ciasto na gofrach z kremem serowym i truskawkami
Składniki:
- 10 gofrów,
- KREM SEROWY Z TRUSKAWKAMI:
- 400g obranych truskawek,
- 500g śmietany kremówki 36%,
- 500g sera z wiaderka,
- 1 galaretka przezroczysta,
- 1 szklanka wody (250ml),
- 6 łyżek cukru pudru (60g),
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- DODATKOWO:
- cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie:
Gofry przygotowałam według TEGO przepisu. Można użyć także gotowych gofrów ze sklepu czy przygotować gofry ze swojego ulubionego przepisu.
Gofry
KREM SEROWY Z TRUSKAWKAMI: Truskawki kroimy w mniejsze kawałeczki.
Pokrojone truskawki
Galaretkę rozpuszczamy w 250ml gorącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Uwaga: Galaretka gwałtownie zacznie tężeć!
Rozpuszczanie galaretki
Jest jeszcze drugi sposób na rozpuszczenie galaretki i ostatnio z tego sposobu korzystam częściej. Galaretkę wsypuje do miski i zalewam zimną wodą. Odstawiam do napęcznienia na około 20-30 minut. Po tym czasie podgrzewam ją interwałowo w mikrofali po 8-10 sekund i mieszam. Znowu podgrzewam, mieszam, podgrzewam mieszam. Robię tak kilkanaście razy aż galaretka całkowicie się rozpuści. Należy tylko uważać, aby za mocno jej nie podgrzać.
* Użyłam jasnej galaretki, bo chciałam uzyskać jasny kolor kremu. Spokojnie można użyć dowolnego smaku galaretki np. brzoskwiniowej czy truskawkowej.
Przygotowanie kremu serowego z truskawkami
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru i cukru wanilinowego. Do drugiej miski wkładamy ser z wiaderka. Miksujemy go chwilkę mikserem, a następnie dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Zbieramy szpatułką masę ze ścianek i dokładnie mieszamy, aby krem był jednorodny. Kolejno ciurkiem wlewamy ostygniętą płynną galaretkę i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy truskawki i delikatnie mieszamy. Po dodaniu galaretki masa zacznie gwałtownie tężeć więc trzeba z nią pracować sprawnie i szybko.
*Używam zwykle śmietany kremówki 36% Piątnica i sera z wiaderka Piątnica lub Mój Ulubiony.
Przygotowanie ciasta na gofrach
ZŁOŻENIE CIASTA: W blaszce 25x30cm układamy 5 gofrów docinając je ewentualnie odrobinę. Gofry układamy tak, aby nie było między nimi szczelin. Na gofry wylewamy krem serowy, wyrównujemy. Od razu na kremie układamy pozostałe gofry tylko delikatnie je dociskając do kremu. Ciasto przykrywamy folią, aby górna warstwa gofrów nie wyschła w lodówce i chowamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!
Ciasto na gofrach z truskawkami