Ciasto Minotaur

ania-gotuje.pl 2 lat temu

Ciasto Minotaur to wilgotny, czekoladowy biszkopt z pysznym kremem mlecznym z mleka w proszku oraz masą czekoladową. Wierzch oprószony jest prażonymi migdałami. Ciasto idealne na święta oraz na weekend. Wygląda i smakuje obłędnie. Zapraszam po sprawdzony i prosty przepis.

Ciasto Minotaur – składniki.

Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Podane składniki są na dużą blaszkę o wymiarach 25 x 36 cm.

Biszkopt czekoladowy:
Wszystkie składniki na biszkopt powinny być oczywiście w temperaturze pokojowej.

  • 100 g mąki pszennej tortowej (3/4 szklanki)
  • 110 g cukru (pół szklanki)
  • 4 jajka (rozmiar L)
  • 3 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem mleczny:

  • 200 g masła min.82% tłuszczu (1 kostka) musi być w temperaturze pokojowej
  • 0,5 szklanki mleka (125 ml)
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 0,5 szklanki cukru
  • łyżka cukru waniliowego

Krem czekoladowy:

  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30% tłuszczu
  • 2 mleczne czekolady
  • 1 czubata łyżka cukru pudru

Do nasączenia biszkoptu:

  • 200 ml przegotowanej wody
  • 2 łyżki cukru
  • sok z połowy cytryny

Do posypania:

  • 50 g uprażonych na suchej patelni płatków migdałów

Sposób wykonania ciasta Minotaur.

Do przygotowania ciasta Minotaur potrzebować będziemy przede wszystkim: miski, miksera, szpatułki lub rózgi kuchennej, garnuszka, blaszki o wymiarach 25 x 36 cm, piekarnika.

Blaszka do przygotowania biszkoptu ma wymiary około 25 x 36 cm, czyli jest to zwykła, tradycyjna, większa blaszka do pieczenia. Blaszkę wyścielam papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiam na 170 stopni C.

Krok 1. Przygotowuję biszkopt.

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być oczywiście w temperaturze pokojowej. Dlatego na minimum godzinę przed wyjmuję jajka z lodówki.
Przygotowanie biszkoptu zaczynam od rozdzielenia białek od żółtek. W wysokim naczyniu dzięki miksera na maksymalnych obrotach ubijam białka na sztywną pianę ( można też dać szczyptę soli, wówczas piana lepiej się ubija). Pod koniec ubijania wsypuję także cukier i ubijam chwilkę na wysokich obrotach, aż piana stanie się sztywna i lśniąca.

Następnie wlewam żółtka i chwilę mieszam na wolnych obrotach, aż składniki się połączą. W osobnym naczyniu mieszam: mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Suche składniki wsypuję do ubitych jajek i mieszam dzięki szpatułki. Mieszam delikatnie ale dokładnie, żeby składniki dobrze się połączyły.

Ciasto wylewam do blachy, wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę w temperaturze 170 stopni C z termoobiegiem przez około 20 minut. Pod koniec lekko uchylam drzwiczki piekarnika i dzięki metody suchego patyczka sprawdzam, czy biszkopt jest już gotowy. Zobacz szczegółowy opis i przepis na biszkopt z 4 jaj.

Po upieczeniu, biszkopt wyjmuję z piekarnika i pozostawiam w blaszce na 10 minut do ostygnięcia. Następnie wyjmuję z blaszki, przewracam na drugą stronę i usuwam papier do pieczenia. Po wystudzeniu wkładam do tej samej blaszki, wyścielonej nowym papierem do pieczenia i nasączam przygotowanym ponczem.

Krok 2. Przygotowuję i układam krem mleczny.

Wykonanie kremu mlecznego rozpoczynam wcześniej od wyjęcia masła, ponieważ musi być oczywiście w temperaturze pokojowej. Do małego garnka dodaję mleko oraz cukier i cukier waniliowy. Podgrzewam wszystkie składniki na średnim ogniu do momentu, aż się ze sobą połączą. Odstawiam do lekkiego ostudzenia. Masło ucieram na puch. Następnie cały czas miksując na średnich obrotach, na przemian dodaję mleko w proszku i lekko ostudzone słodkie mleko, aż do wyczerpania składników.

Gotowy, jednolity krem wykładam na nasączony biszkopt.

Krok 3. Przygotowuję i układam krem czekoladowy.

Aby przygotować krem czekoladowy musimy przede wszystkim zacząć od rozpuszczenia w kąpieli wodnej czekolady. Po rozpuszczeniu musimy ją wystudzić.

Do dużej miski wlewam śmietankę 30%. Dodaję także mascarpone i cukier puder. Miksuję na dużych obrotach, aż śmietana się ubije. Na koniec wlewam także rozpuszczoną czekoladę. Całość mieszam już krótko, tylko do połączenia się składników.

Gotowy krem czekoladowy wykładam do blaszki, układając go na białym kremie.

Krok 4. Wykonuję wierzch ciasta.

Gotowe ciasto Minotaur po przekrojeniu.

Płatki migdałowe prażę na suchej patelni lub w piekarniku. Następnie odstawiam do ostudzenia i posypuję wierzch ciasta. Możesz też dla dekoracji oprószyć kakao.
Ciasto wstawiamy na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie Ciasto Minotuar jest już gotowe.

Koniecznie sprawdź też tort i ciasto z podobnymi kremami:

Tort Kinder Bueno.

Ciasto Kinder Bueno bez pieczenia.

Życzę smacznego!

Idź do oryginalnego materiału