Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Ten przepis gwarantuje sukces!

g.pl 1 dzień temu
Ciasto marchewkowe na pierwszy rzut oka może wydawać się nietypowym wyborem, ale zasłużenie zyskało na znaczeniu wśród miłośników słodkości na całym świecie. To wyjątkowe połączenie warzywa z delikatną strukturą ciasta jest dowodem na to, iż w kuchni warto eksperymentować. Jak zatem je przygotować?
Ciasto marchewkowe możemy upiec w formach do muffinek lub po prostu zrobić jeden większy placek. Po upieczeniu powinno mieć złotobrązowy kolor i być lekko puszyste w środku. Bardzo dobre jest już samo w sobie, ale zawsze możemy je udekorować bitą śmietaną, polewą czekoladową lub posypką z cukru pudru.


REKLAMA


Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze


Ciasto marchewkowe jest zdrowe? Na pewno zdrowsze niż większość ciast
Ciasto marchewkowe jest przepyszne, gdyż marchew nadaje mu naturalnej słodyczy i wzbogaca je o cenne składniki odżywcze. Co prawda podczas pieczenia marchewka traci część witaminy C, bo jest ona wrażliwa na wysoką temperaturę. Za to beta-karoten, który odpowiada za pomarańczowy kolor, zostaje, a choćby wchłania się lepiej po obróbce cieplnej, dzięki czemu wciąż wspiera wzrok, skórę, odporność i chroni komórki przed wolnymi rodnikami.


Klasyczna wersja ciasta marchewkowego z kremem serowym wciąż ma wielu fanów, ale coraz częściej pojawiają się też inne warianty, np. z dodatkiem ananasa i kokosa. Dziś poznacie przepis na obie wersje.
Przepis na ciasto marchewkowe z kremem serowym
Przed pieczeniem ciasta marchewkowego przygotuj:


2 szklanki startej marchewki
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklankę cukru
1/2 szklanki oleju roślinnego
3 jajka
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
1 łyżeczkę sody oczyszczonej
1 łyżeczkę cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)


Sposób przygotowania:


W dużej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj olej i ekstrakt waniliowy, dokładnie wymieszaj.
W osobnej misce połącz suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową.
Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając do połączenia. Na końcu delikatnie wmieszaj startą marchewkę oraz orzechy.
Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180°C przez 40-45 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
Wystudzone ciasto przełóż kremem serowym przygotowanym z serka śmietankowego, cukru pudru i odrobiny masła. Udekoruj orzechami.


Przepis na ciasto marchewkowe z ananasem i kokosem
Znamy już przepis na klasyczne ciasto z marchewką, pora na wariant z tropikalnymi owocami. Oto składniki, których potrzebujemy:


2 szklanki startej marchewki
1 szklanka cukru trzcinowego
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1/2 szklanki oleju kokosowego
3 jajka
1 szklanka drobno pokrojonego ananasa z puszki (odsączonego)
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Sposób przygotowania:


Rozgrzej piekarnik do 180°C. W dużej misce ubij jajka z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta.
Dodaj olej kokosowy oraz ekstrakt waniliowy, a następnie wymieszaj do połączenia.
W osobnej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Dodaj suche składniki do mokrych i mieszaj, aż masa będzie gładka.
Na końcu dodaj startą marchewkę, ananasa oraz wiórki kokosowe. Wymieszaj delikatnie, ale dokładnie.
Przelej ciasto do natłuszczonej formy i piecz przez 50-60 minut. Podawaj z kremem kokosowym lub posypane cukrem pudrem.
Idź do oryginalnego materiału