Ciasto Lilia Wodna. Tak pyszne, iż mogłabym jeść bez końca

shareinfo.pl 13 godzin temu
Zdjęcie: ciasto Lilia Wodna


fot. screen Youtube / Sprint Cooking

Nie musisz szukać okazji, by zrobić to ciasto. Jednak prezentuje się ono tak wyśmienicie, iż goście na pewno będą pod wrażeniem. jeżeli chcesz oczarować swoich bliskich takim wypiekiem, to koniecznie zrób go na święta wielkanocne. Składa się z kilku warstw i każda jest lepsza od poprzedniej. Poznaj przepis na obłędne ciasto o wdzięcznej nazwie „Lilia Wodna”.

Za domowymi ciastami przepadają chyba wszyscy. dla wszystkich łasucha słodki przekładaniec z tego przepisu będzie prawdziwą rozkoszą. Lilia Wodna deklasuje wszystkie monotonne wypieki i będzie numerem 1 w twojej kuchni.

Przepis na ciasto Lilia Wodna

Składniki:
Ciasto:
» 1 szklanka przesianej mąki,
» 1 łyżka przesianego kakao,
» 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
» 5 jajek,
» szczypta soli,
» 3/4 szklanki cukru,
» pół szklanki oleju.

Poncz
» 1 cukier wanilinowy,
» 3/4 szklanki ciepłej wody.

Krem
4 łyżki likieru jajecznego,
300 g masła w temp. pokojowej,
400 g masy krówkowej.

Galaretka
» 800 ml gorącej wody,
» 2 zielone galaretki.

Dodatkowo:
» winogrona bezpestkowe.

Masa śmietanowa:
» 250 g serka mascarpone,
» 500 ml chłodnej śmietanki 30% lub 36%,
» 3 śmietan fix,
» 2 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie:
Na ciasto: jajka miksuj z cukrem i solą, a podczas łączenia sukcesywnie wlewaj olej. Do drugiego naczynia wsyp przesianą mąkę z proszkiem, partiami przekładaj sypkie składniki do masy jajecznej i miksuj. Połowę ciasta wylej do formy (22 cm x 33 cm). Resztę ciasta połącz z przesianym kakao, wymieszaj i przełóż na jasne ciasto. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 30-35 minut.

Na poncz: w ciepłej wodzie dokładnie rozpuść cukier, ostudź.

Gdy ciasto się upiecze, utnij skórkę i wrzuć ją do naczynia, a następnie rozkrusz. Blat ciasta nasącz ponczem.

Na krem: masło miksuj, aż zbieleje, potem dodawaj likier i ucieraj. Etapami dokładaj kajmak i starannie mieszaj robotem. Krem rozprowadź na cieście i połóż na nim winogrona. Teraz wyłóż zastygające galaretki, rozprowadź po całej powierzchni. Czekaj, aż galaretka stwardnieje.

Ubijaj śmietankę, a w międzyczasie dokładaj cukier puder i mascarpone, miksuj. Potem wsyp 3 fixy, znów mieszaj. Masą posmaruj galaretkę. Wierzch deseru posyp okruchami, lekko dociśnij łyżką. Włóż go do chłodziarki.

Idź do oryginalnego materiału