Ciasto Kwiat to świąteczny strzał w 10-tkę. Smakiem i prostotą zachwyci rodzinę

shareinfo.pl 17 godzin temu
fot. screen Youtube / Henia Foks

Nastrój świąt Bożego Narodzenia, od strony kulinarnej, przywoła nie tylko sernik, makowiec czy piernik. Ciasto Kwiat to zrównoważona kompozycja smakowa, którą będziesz zachwycony. Wystarczy kilka bazowych produktów, trochę maku i puszka ananasa, aby powstał tak niesamowity specjał.

Przepis na ten wypiek z pewnością powstał z myślą o osobach, które cenią sobie bogactwo smaku i czarujący wygląd. Ciasto Kwiat idealnie pasuje do świątecznej scenerii i zrobi furorę na rodzinnym spotkaniu. Łączy trójkolorowy biszkopt, krem budyniowy i ananasa. Wypiek, mimo iż wydaje się pracochłonny, składa się z łatwych etapów. Przepis i zdjęcia zamieszczone w artykule pochodzą z kanału Henia Foks na YouTube.

Przepis na ciasto Kwiat

Składniki:
Ciasto
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
2 łyżki maku
1 łyżka kakao

Krem
200 g miękkiego masła
1 budyń waniliowy (na 500 ml mleka)
1,5 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
odrobina aromatu rumowego (opcjonalnie)
ananas z puszki, odcedzony

Sposób wykonania:
Ciasto
Jajka ubijać z cukrem przez ok. 5-7 minut, do chwili, aż zbieleją i zwiększą objętość.
Dodać przesianą mąkę i proszek, a potem olej i mleko, połączyć łyżką.
Ciasto podzielić na 3 takie same porcje. Do jednej dodać mak, do kolejnej kakao, a ostatnią zostawić bez dodatku. Blaszkę o wymiarach 27 cm × 17 cm wyścielić pergaminem i wykładać na zmianę ciasto, łyżka po łyżce, aby otrzymać „kwiat”.

fot. screen Youtube / Henia Foks

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez ok. 45 minut (bez termoobiegu). Ostudzić, a potem przedzielić równolegle na 2 części.

Krem
Zagotować szklankę mleka, a w reszcie nabiału rozpuścić budyń, następnie przelać do wrzącego mleka i gotować dwie minuty, bez przerwy mieszając, na gęstą masę. Wsypać do niej cukier, połączyć i ostudzić. W misce rozetrzeć masło, a gdy nabierze puszystości, przekładać porcjami ostudzony budyń ciągle ucierając – na gładką masę.

Na dwóch blatach ciasta rozsmarować masę (trochę zostawić). Na jednym umieścić cząstki ananasa, położyć drugi blat. Wierzch posmarować resztą masy i oprószyć wiórkami czekolady. Wypiek schładzać przez co najmniej 3-4 godziny.

Polecamy: Ciasto Adwokat bez pieczenia. Zachwyca prostotą i smakiem

Idź do oryginalnego materiału