fot. screen Youtube / Henia FoksNastrój świąt Bożego Narodzenia, od strony kulinarnej, przywoła nie tylko sernik, makowiec czy piernik. Ciasto Kwiat to zrównoważona kompozycja smakowa, którą będziesz zachwycony. Wystarczy kilka bazowych produktów, trochę maku i puszka ananasa, aby powstał tak niesamowity specjał.
Przepis na ten wypiek z pewnością powstał z myślą o osobach, które cenią sobie bogactwo smaku i czarujący wygląd. Ciasto Kwiat idealnie pasuje do świątecznej scenerii i zrobi furorę na rodzinnym spotkaniu. Łączy trójkolorowy biszkopt, krem budyniowy i ananasa. Wypiek, mimo iż wydaje się pracochłonny, składa się z łatwych etapów. Przepis i zdjęcia zamieszczone w artykule pochodzą z kanału Henia Foks na YouTube.
Przepis na ciasto Kwiat
Składniki:
Ciasto
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
2 łyżki maku
1 łyżka kakao
Krem
200 g miękkiego masła
1 budyń waniliowy (na 500 ml mleka)
1,5 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
odrobina aromatu rumowego (opcjonalnie)
ananas z puszki, odcedzony
Sposób wykonania:
Ciasto
Jajka ubijać z cukrem przez ok. 5-7 minut, do chwili, aż zbieleją i zwiększą objętość.
Dodać przesianą mąkę i proszek, a potem olej i mleko, połączyć łyżką.
Ciasto podzielić na 3 takie same porcje. Do jednej dodać mak, do kolejnej kakao, a ostatnią zostawić bez dodatku. Blaszkę o wymiarach 27 cm × 17 cm wyścielić pergaminem i wykładać na zmianę ciasto, łyżka po łyżce, aby otrzymać „kwiat”.
fot. screen Youtube / Henia FoksPiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez ok. 45 minut (bez termoobiegu). Ostudzić, a potem przedzielić równolegle na 2 części.
Krem
Zagotować szklankę mleka, a w reszcie nabiału rozpuścić budyń, następnie przelać do wrzącego mleka i gotować dwie minuty, bez przerwy mieszając, na gęstą masę. Wsypać do niej cukier, połączyć i ostudzić. W misce rozetrzeć masło, a gdy nabierze puszystości, przekładać porcjami ostudzony budyń ciągle ucierając – na gładką masę.
Na dwóch blatach ciasta rozsmarować masę (trochę zostawić). Na jednym umieścić cząstki ananasa, położyć drugi blat. Wierzch posmarować resztą masy i oprószyć wiórkami czekolady. Wypiek schładzać przez co najmniej 3-4 godziny.
Polecamy: Ciasto Adwokat bez pieczenia. Zachwyca prostotą i smakiem






![Nigdy tak nie ładuj telefonu. Większość osób popełnia ten błąd i skraca żywotność baterii [PORADNIK]](https://warszawawpigulce.pl/wp-content/uploads/2025/12/598784541_1155280953426104_1345791613500315703_n.jpg)









