Ciasto jogurtowe z owocami bez cukru

dietetykaga.pl 2 miesięcy temu
Ciasto jogurtowe bez cukru to pyszne ciasto z owocami. Smakuje podobnie jak ciasto drożdżowe, a robi się je dużo szybciej. Polecam korzystać z owoców sezonowych.

Składniki:

  • 1 szklanka erytrytolu
  • 3 jaja
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 70 ml oleju rzepakowego
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • owoce: u mnie 250g borówki i 50 g czerwonej porzeczki.

Kruszonka:

  • 100g masła
  • 4 łyżki erytrytolu
  • 100g mąki orkiszowej

Wykonanie:

1. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni góra dół.

2. Jaja ubijamy krótko z erytrytolem, dodajemy olej i jogurt.

3. Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.

4. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i na ciasto kładziemy wymyte i wysuszone owoce.

5. Kruszonkę wykonujemy roztapiając na patelni masło, dodając erytrytol i mąkę.

6. Ciasto posypujemy kruszoną i wstawiamy do piekarnika.

7. Pieczemy do suchego patyczka około 45 minut.

Ciasto dzielimy na 20 kawałków, jeden ma około 175 kcal, 5g białka, 17g węglowodanów, 9g tłuszczy.

Idź do oryginalnego materiału