Ciasto jogurtowe bez cukru to pyszne ciasto z owocami. Smakuje podobnie jak ciasto drożdżowe, a robi się je dużo szybciej. Polecam korzystać z owoców sezonowych.
Składniki:
- 1 szklanka erytrytolu
- 3 jaja
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 70 ml oleju rzepakowego
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- owoce: u mnie 250g borówki i 50 g czerwonej porzeczki.
Kruszonka:
- 100g masła
- 4 łyżki erytrytolu
- 100g mąki orkiszowej
Wykonanie:
1. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni góra dół.
2. Jaja ubijamy krótko z erytrytolem, dodajemy olej i jogurt.
3. Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
4. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i na ciasto kładziemy wymyte i wysuszone owoce.
5. Kruszonkę wykonujemy roztapiając na patelni masło, dodając erytrytol i mąkę.
6. Ciasto posypujemy kruszoną i wstawiamy do piekarnika.
7. Pieczemy do suchego patyczka około 45 minut.
Ciasto dzielimy na 20 kawałków, jeden ma około 175 kcal, 5g białka, 17g węglowodanów, 9g tłuszczy.