Ciasto jajko sadzone na szpinaku

gotujzcukiereczkiem.pl 6 miesięcy temu

Najmodniejsze ciasto w tym sezonie także na GotujZCukiereczkiem! To ciasto na pewno zaskoczy gości smakiem i wyglądem. Jest przepyszne i bardzo widowiskowe. A przy tym dość proste do przygotowania. Smakuje jak sernik na zimno na biszkopcie. Szpinak jest w cieście niewyczuwalny. Nadaje tylko piękny kolor.

Ciasto jajko sadzone na szpinaku

Ciasto składa się z 3 składowych:

  • Biszkoptu szpinakowego - można je przygotować także na zwykłym biszkopcie lub w wersji bez pieczenia na podłużnych biszkoptach,
  • kremu serowego - to pyszna masa serowa smakuje niczym sernik na zimno, jest delikatna, piankowa, kremowa. Można ją wzbogacić o dodatek owoców np. malin.
  • brzoskwiń w galaretce - brzoskwinie możesz zastąpić morelami. A wierzch ciasta posypać posiekanymi pistacjami (imitującymi szczypiorek) czy startą czekoladą (imitującą pieprz).

Ciasto jajko sadzone na szpinaku

Pyszna propozycja na wielkanocny stół. Tym ciastem na pewno zaskoczysz gości.

Ciasto jajko sadzone na szpinaku

Składniki:

  • BISZKOPT SZPINAKOWY:
  • 5 jajek,
  • ¾ szklanki cukru (150g),
  • 150ml oleju,
  • 120g świeżego szpinaku,
  • 260g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4g),
  • KREM SEROWY:
  • 500g śmietany kremówki 36%,
  • 500g sera z wiaderka,
  • 1 galaretka przezroczysta,
  • 1 szklanka wody (250ml),
  • 6 łyżek cukru pudru (60g),
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • PONCZ:
  • około 75ml soku z zalewy z brzoskwiń z puszki
  • DODATKOWO:
  • 2 puszki brzoskwiń,
  • 2 galaretki przezroczyste + 800g wody

Przygotowanie:

BISZKOPT SZPINAKOWY: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Formę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, góra-dół.

Szpinak z olejem miksujemy blenderem

Mieszamy ze sobą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Szpinak i olej umieszczamy w pojemniku i miksujemy na gładko blenderem.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do miski i miksujemy do otrzymania gęstej piany. Stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce, i dalej ubijamy. Po dodaniu łyżki cukru miksujemy około 2-3 minut i dodajemy wówczas kolejną. Gdy cukier się skończy to zbieramy pianę ze ścianek szpatułką i jeszcze chwilkę miksujemy. Następnie dodajemy po kolei żółtka i chwilkę jeszcze ubijamy. Dodajemy szpinak z olejem i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy już delikatnie szpatułką, tylko do połączenia składników.

Ciasto pieczemy około 35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawiamy je w formie do całkowitego wystudzenia. Następnie z ciasta odkrawamy wierzchnią część.

KREM SEROWY: Galaretkę rozpuszczamy w 250ml gorącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Uwaga: Galaretka gwałtownie zacznie tężeć!

Rozpuszczanie galaretki

Jest jeszcze drugi sposób na rozpuszczenie galaretki i ostatnio z tego sposobu korzystam częściej. Galaretkę wsypuje do miski i zalewam zimną wodą. Odstawiam do napęcznienia na około 20-30 minut. Po tym czasie podgrzewam ją interwałowo w mikrofali po 8-10 sekund i mieszam. Znowu podgrzewam, mieszam, podgrzewam mieszam. Robię tak kilkanaście razy aż galaretka całkowicie się rozpuści. Należy tylko uważać, aby za mocno jej nie podgrzać.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru i cukru wanilinowego. Do drugiej miski wkładamy ser z wiaderka. Miksujemy go chwilkę mikserem, a następnie dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Zbieramy szpatułką masę ze ścianek i dokładnie mieszamy, aby krem był jednorodny. Kolejno ciurkiem wlewamy ostygniętą płynną galaretkę i miksujemy do połączenia składników. Po dodaniu galaretki masa zacznie gwałtownie tężeć więc trzeba z nią pracować sprawnie i szybko.

*Używam zwykle śmietany kremówki 36% Piątnica i sera z wiaderka Piątnica lub Mój Ulubiony.

Przygotowanie kremu serowego

ZŁOŻENIE CIASTA: W blaszce 25x35cm układamy biszkopt szpinakowy i nasączamy go sokiem z brzoskwiń z puszki. Na biszkopt wylewamy krem serowy, wyrównujemy. Ciasto odstawiamy do lodówki na 1-2h, aby krem zaczął tężeć.

Ciasto jajko sadzone na szpinaku - przygotowanie

2 galaretki przezroczyste rozpuszczamy w 800ml gorącej wody i odstawiamy do przestudzenia.

Wówczas na kremie układamy 12 połówek brzoskwiń. Zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto chowamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

* W jednej puszce brzoskwiń miałam tylko 8 połówek brzoskwiń. Stąd napisałam w przepisie, aby użyć 2 puszek.

Ciasto jajko sadzone na szpinaku

Ciasto jajko sadzone na szpinaku

Jeśli przygotujesz ciasto jajko sadzone na szpinaku to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeżeli oznaczysz mnie również na Facebooku lub
:

#GotujZCukiereczkiem


Ciasta przekładane (biszkoptowe) Ciasta z kremem Ciasta z owocami Serniki Serniki na zimno Szpinak Szpinakowe Warzywne Z galaretką


#blaszka 25x35cm #galaretka #ser twarogowy #śmietana kremówka #Wielkanoc #wypieki z olejem

Idź do oryginalnego materiału