Ciasto dyniowe z prażonymi jabłkami i migdałami

justynadragan.pl 1 miesiąc temu

Wkraczamy w sezon dyniowy. Przedstawiam Ci wilgotne ciasto z dużą ilością domowego puree z dyni , z prażonymi jabłkami (też domowej roboty!) i mnóstwem płatków migdałowych na górze. Proste i bardzo smaczne. Zapoznaj się z poniższym przepisem, upiecz i ciesz się pysznym sezonowym wypiekiem!


SKŁADNIKI:

(na tortownicę o średnicy 22 cm)

Ciasto dyniowe:

  • 2 jajka
  • 180 g cukru
  • szczypta soli
  • 150 g kefiru
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 250 g gęstego puree z dyni
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • 200 g gęstych prażonych jabłek ze słoika
  • 50 g płatków migdałowych
  • cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto dyniowe: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka roztrzep w misce z cukrem, solą, kefirem, olejem i puree z dyni. Wsyp przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Całość dokładnie wymieszaj trzepaczką lub szpatułką. Masę przelej do tortownicy o średnicy 22 cm, której dno wyłóż uprzednio papierem do pieczenia.

Na górę ciasta wyłóż prażone jabłka, przemieszaj wykałaczką. Posyp płatkami migdałowymi i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.

przygotowanie krok po kroku

Wyjmij i odstaw na kratkę do studzenia. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. Ciasto dyniowe z prażonymi jabłkami i migdałami gotowe! Jedz ze smakiem!


RADY:

  • użyłam domowych jabłek ze słoika z dodatkiem cynamonu zebranych w lecie prosto z drzewa. Skład jest prosty: to tylko jabłka, cynamon i odrobina cukru trzcinowego. Całość gotowałam w garnku na małym ogniu, aż jabłka się rozpadły i powstał gęsty dżem. Od razu przełożyłam do słoików, dobrze zakręciłam i teraz mogę cieszyć się smakiem pysznych jabłek!
  • jeśli w połowie pieczenia płatki migdałowe za mocno się rumienią, nakryj ciasto z góry papierem do pieczenia i piecz dalej zgodnie z przepisem.
  • ciasto przechowuj w zamkniętym pojemniku. w temperaturze pokojowej. Osobiście uważam, iż na drugi dzień pozostało smaczniejsze i wilgotne!

Ciasto dyniowe z prażonymi jabłkami i migdałami

Idź do oryginalnego materiału