Ciasto drożdżowe z rabarbarem jak u babci. Zamień jeden składnik. Będzie puszyste i lekkie

g.pl 4 dni temu
Letnie wypieki mają w sobie coś magicznego. Kiedy na stole pojawia się puszysty placek z kwaśnym rabarbarem i złocistą kruszonką, trudno nie wracać myślami do dzieciństwa, gdy dom babci pachniał pieczonym ciastem, a świat wydawał się prostszy. Ten klasyk niezmiennie zachwyca, ale dzięki jednemu dodatkowi smakuje jeszcze lepiej - jest lżejszy, bardziej puszysty i znika z blachy w kilka chwil.
Ciasto z rabarbarem to smak lata zamknięty w najprostszej formie. Kwaśne, soczyste łodygi doskonale przełamują słodycz wypieku, a ich intensywny aromat trudno pomylić z czymkolwiek innym. Nic dziwnego, iż warzywo to od lat ma swoje stałe miejsce w kuchni - zarówno tej tradycyjnej, jak i bardziej nowoczesnej. W połączeniu z kefirem klasyczny przepis zyskuje nowy wymiar: przysmak staje się lekki, puszysty i długo zachowuje świeżość. To idealny deser na leniwe popołudnie, spotkanie z bliskimi lub przyjaciółmi.


REKLAMA


Zobacz wideo Zrobiłam pączki na opak. Tak robiła je moja babcia


Ciasto kruche z rabarbarem: kwaśny bohater letnich deserów. Wypiek, który zachwyci każdego
Niepozorny, różowozielony rabarbar to prawdziwa gwiazda letnich deserów. W duecie z drożdżowym ciastem zyskuje zupełnie nowy wymiar - kwaśna nuta przełamuje słodycz, a chrupiąca kruszonka dodaje całości apetycznej tekstury. Rabarbar świetnie sprawdza się też w lemoniadach, kompotach, konfiturach czy choćby pierogach, jednak to właśnie w wypiekach pokazuje pełnię swojego charakteru. Szczególnie dobrze łączy się z truskawkami lub jabłkami, choć równie pysznie smakuje solo - zwłaszcza w klasycznym, drożdżowym cieście.


Ciasto rabarbarowe: prosty przepis, wielki efekt. Jeden składnik robi różnicę
Kefir to nieoceniony składnik, jeżeli zależy nam na puszystym i delikatnym cieście. Zastępując nim mleko lub śmietanę, sprawiamy, iż wypiek staje się lekki, wilgotny i długo zachowuje świeżość. W połączeniu z miękkim drożdżowym spodem, kwaśnym rabarbarem i chrupiącą kruszonką tworzy deser, obok którego trudno przejść obojętnie. To właśnie ten zestaw sprawia, iż placek znika z blachy w mgnieniu oka.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem - przepis
Do przygotowania tego pysznego wypieku będziemy potrzebować:


300 g rabarbaru,
400 g mąki pszennej,
2 jajka,
200 g masła,
szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szklanki kefiru.


Składniki na kruszonkę:


100 g zimnego masła,
180 g mąki pszennej,
100 g cukru.


Sposób przygotowania


Zacznij od kruszonki - zimne masło pokrój w kostkę, połącz z mąką i cukrem, a następnie rozcieraj palcami, aż masa zacznie przypominać mokry piasek. Uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i schowaj do lodówki na czas przygotowywania ciasta.
Rabarbar dokładnie opłucz i pokrój na nieduże kawałki - nie trzeba ich wcześniej podpiekać ani zasypywać cukrem.
Do dużej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ubij miękkie masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie, cały czas miksując, dodaj jajka. Gdy składniki się połączą, wsypuj stopniowo mąkę i dolewaj kefir, mieszając wszystko łyżką lub szpatułką.
Gotowe ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłóż rabarbar. Całość posyp przygotowaną wcześniej kruszonką.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50-60 minut, aż wierzch będzie złoty, a środek suchy - najlepiej sprawdzić to patyczkiem. Po upieczeniu odstaw wypiek do przestudzenia. Przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału