Ciasto czekoladowe babuni to przepis, który zostanie z wami na długo. Pachnące, wilgotne kilka dni po upieczeniu, a wszystko to dzięki jednemu składnikowi – powidłami śliwkowymi.
To najbardziej czekoladowe i aromatyczne w smaku ciasto jakie jadłam. Szybkie w przygotowaniu, ale pieczenie wymaga trochę więcej czasu, bo 1,5 h. Warto jednak poczekać, bo smak jest naprawdę rewelacyjny. Powidła śliwkowe, cynamon i kakao to trio idealne. To właśnie powidła sprawią, iż ciasto jest wilgotne choćby do 3 dni – o ile wytrzyma tyle na blaszce, bo znika w kilka godzin po wystudzeniu. Poznaj przepis.
Ciasto czekoladowe babuni z powidłami śliwkowymi i cynamonem
Składniki:
» 1,5 szklanki cukru
» 2,5 szklanki mąki
» 1,5 szklanki mleka
» 1,5 szklanki oleju
» 4 jajka
» 4 łyżki kakao
» 1,5 łyżeczki: cynamonu, proszku do pieczenia, sody oczyszczonej
» 4 pełne łyżki powideł śliwkowych
Przygotowanie:
Jajka wbij do miski i dodaj cukier, następnie ubij na puszystą piankę. Dodawaj powoli i naprzemiennie mleko, mąkę i olej i cały czas miksuj. Dodaj proszek, cynamon i sodę oczyszczoną, a potem dodaj powidła śliwkowe.
Całość ubij mikserem, a następnie wylej na blachę 25×25 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez 1,5 h. Po wystudzeniu możesz polać wierzch ciasta polewą, albo posypać cukrem pudrem.
Smacznego!