Dla niektórych osób pieczenie ciast to największa zmora świątecznych przygotowań. Na szczęście można smacznie to obejść, decydując się na słodkie smakołyki, które nie wymagają używania piekarnika. Są proste w przygotowaniu i zachwycające w smaku, przez co z sukcesem mogą zastąpić tradycyjne ciasta na Boże Narodzenie.
Ciasto z masą kajmakową — szybki przepis na święta
Ciasto a’la miodownik jest doskonałym wyborem na święta. Poprzez masę kajmakową smakiem zbliżone jest do tradycyjnych wypieków, jednak charakteryzuje się nieco mniejszą słodkością dzięki użyciu serka mascarpone. Finalny efekt jest jednak zachwycający i w dodatku można go osiągnąć w niezwykle prosty sposób.
Najlepsze jest to, że ciasto można przygotować choćby na ostatni moment, gdyż nie wymaga pieczenia. Decydując się na użycie gotowej masy kajmakowej, zrobienie tego ciasta zajmie dosłownie kilkanaście minut. Oczywiście samodzielne przygotowanie masy kajmakowej również wchodzi w grę, ale wtedy warto zarezerwować około 2 godziny na jej gotowanie.
Samo wykonanie ciasta jest szybkie i proste, dlatego poradzą sobie z tym choćby osoby, które na co dzień nie mają za wiele wspólnego z przygotowaniem słodkich smakołyków. Ciasto bez pieczenia z masą kajmakową jest więc prostym, szybkim i przepysznym rozwiązaniem w sam raz na świąteczny stół.
Zobacz także: To najlepszy keks, jaki możesz zrobić na święta. Jest puszysty i nie wysycha
Jak zrobić ciasto a’la miodownik bez pieczenia?
Masa kajmakowa to podstawowy składnik, który potrzebny jest do wykonania ciasta. Oprócz tego ważny jest serek mascarpone, a także herbatniki, które z powodzeniem zastąpią pieczone blaty w tradycyjnej wersji wypieku. W tym celu możesz użyć klasycznych herbatników maślanych lub sięgnąć po ich czekoladową wersję. Do wykonania ciasta a’la miodownik będziesz również potrzebować następujących składników:
- 500 g masy kajmakowej
- 500 g serka mascarpone
- 200 g herbatników
- 180 ml śmietany kremówki 36%
- 50 g cukru pudru
- Opcjonalnie: prażone migdały do posypania ciasta
Sposób przygotowania:
Mając gotową masę kajmakową, przygotowania zacznij od wyłożenia blachy papierem do pieczenia, na którym ułóż herbatniki. Rozprowadź na nich połowę (250 g) masy kajmakowej i następnie przykryj ją herbatnikami.
Przejdź do przygotowywania puszystej masy z serka mascarpone. W tym celu w wysokiej misce ubij śmietanę z cukrem pudrem. Następnie łyżka po łyżce całość zmiksuj z serkiem mascarpone. Powstały krem wyłóż na herbatniki, dokładnie go rozsmarowując. Całość przykryj pozostałymi herbatnikami.
Na wierzch ciasta wykorzystaj pozostałą część masy kajmakowej. Chcąc nadać ciastu jeszcze bardziej świąteczny charakter, udekoruj je pokruszonymi pierniczkami lub prażonymi płatkami migdałów. Ciasto wsadź do lodówki. Smacznego!
Zobacz też:
To najlepsza kapusta do ryby. Z babcinego przepisu zawsze wychodzi miękka i smaczna
Ta sałatka będzie hitem na święta. Już możesz zapomnieć o klasycznej jarzynowej
Rozwałkujesz idealnie cienkie ciasto na pierogi. Wystarczy 1 łyżka tego