Ciastka marmurkowe (ciastka zebra)

gotujzcukiereczkiem.pl 6 miesięcy temu

Ciasta zebra nie trzeba nikomu przedstawiać. Muszę w końcu zrobić zdjęcia i dodać go na bloga. Podobnie jak Fale Dunaju czy Metrowiec. Brakuje mi na blogu takich starszych przepisów, ale spokojnie....nadrobię Za to dziś poczęstuję Was finezyjnym ciasteczkiem. Co powiesz na smak ciasta zebra zamknięty w dużym ciastku? To super ciasteczka do kawki i herbaty.

Ciastka marmurkowe (ciastka zebra)

Ich przygotowanie nie jest trudne, ale odrobinę pracochłonne. Bo musimy ciasto poporcjować na mniejsze części. Nie musimy w sumie każdej części kulać w zgrabną kuleczkę. Wystarczy zrobić to tak z grubsza. Tutaj liczy się ilość. Aby uzyskać ten fajny efekt na ciastku to musimy ciasto podzielić drobno. Gdyby ciasto się kleiło to ponownie je schłodźcie. Ze schłodzonym lepiej się pracuje i formuje ciastko.

Ciastka marmurkowe (ciastka zebra)

Więcej przepisów na ciasteczka

  • Ciasteczka cytrynowe
  • Ciastka z maszynki
  • Cytrynowe ciastka z kaszą manną
  • Ciastka ajerkoniakowe

Ciastka marmurkowe (ciastka zebra)

Smak ciasta zebra zamknięty w dużym ciastku.

Ciastka marmurkowe (ciastka zebra)

Składniki (8 sztuk):

  • 100g masła,
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 70g cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 180-200g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (2g),
  • 1 i 1/2 łyżeczki kakao

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej tzn. masło i jajko wyjmujemy z lodówki około 2 godziny wcześniej i ustawiamy na blacie, aby się ociepliły.

Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, góra-dół.

Masło przekładamy do misy miksera. Dodajemy cukier puder i cukier wanilinowy. Ucieramy razem na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy jajko, ucieramy 30 sekund. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Ciasto dzielimy na 2 równe części (po około 200g każda). Do jednej z części ciasta dodajemy kakao i mieszamy do dobrego połączenia.

Oba ciasta przykrywamy i chowamy do schłodzenia do lodówki na 30 minut.

Ciastka zebra - przygotowanie

Po tym czasie z ciasta formujemy malutkie kuleczki. Ze schłodzonym ciastem powinno się dać łatwo pracować. Ewentualnie można oprószyć delikatnie dłonie mąką. Przygotowujemy 40 białych kuleczek i 40 ciemnych kuleczek. Jedna kuleczka ważyła u mnie około 5g.

Ciastka zebra - przygotowanie

Układamy na stolnicy okrąg z 8 kuleczek: 4 białych i 4 ciemnych. Kulki układamy kolorami na przemian: raz białe, a raz ciemne. Następnie delikatnie ściskamy i popychamy kuleczki do środka, aby utworzyły koło. Gdy mamy już koło to delikatnie w dłoniach rolujemy ciastko, aby uzyskać skręcony wzorek. Powinniśmy otrzymać zgrabną duża kulkę z widocznym wzorkiem.

Zauważyłam, iż im lepiej schłodzone ciasto tym ładniej wychodzi wzorek. Więc jak już zlepimy kuleczki i nam się połączą to warto jeszcze na chwilkę kulę włożyć do lodówki, a dopiero za kilka minut zrolować ją.

Ciastka zebra - przygotowanie

Ciastka układamy na blaszce zachowując odstępy.

Pieczemy około 15-17 minut w temperaturze 170 stopni, góra-dół. Smacznego!

Ciastka marmurkowe (ciastka zebra)

Jeśli przygotujesz ciastka zebra to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeżeli oznaczysz mnie również na Facebooku lub
:

#GotujZCukiereczkiem


Ciasteczka


#dla dzieci #kakao #wypieki na maśle

Idź do oryginalnego materiału