Regionalna Wielkanoc
Zarówno Boże Narodzenie, jak i Wielkanoc mają w Polsce wiele tradycji, które pielęgnujemy od wieków. Są zwyczaje wielkanocne, których kultywowanie można obserwować w całej Polsce, jak np. polewanie wodą w śmigus-dyngus. Są też zwyczaje, które obchodzi się bardziej lokalnie, np. na Śląsku w Niedzielę Palmową domownicy muszą połknąć po jednej kulce bazi z wielkanocnej palmy.
Regionalne mogą być nie tylko zwyczaje, ale również potrawy. Część z wielkanocnych specjałów je się bowiem w całej Polsce (np. sałatkę jarzynową czy faszerowane jajka), ale są też dania, które jada się tylko w niektórych województwach lub jeszcze mniejszych obszarach.
Czy słyszałaś o wielkanocnym chlebiczku albo chrzanówce lanckorońskiej? Wiesz, co oprócz rodzynek, niektórzy dodają do wielkanocnej babki? W jakim regionie przygotowuje się wielkanocną paschę? Spróbuj sił w naszym wielkanocnym quizie. Powodzenia!