Chrzanówka, prażnica czy żur? W quizie z wielkanocnych potraw tylko Magda Gessler zdobędzie 15/15

mamadu.pl 6 miesięcy temu
Zdjęcie: Na wielkanocnym stole podaje się różne potrawy, zależnie od regionu Polski. fot. Andry_S/Pixabay


W Polsce święta takie jak Boże Narodzenie czy Wielkanoc wiążą się z różnymi regionalnymi tradycjami i potrawami. Jest tego sporo: np. niektórzy, zamiast żurku czy białego barszczu, podczas wielkanocnego śniadania jedzą czerwony barszcz z kiełbasą i jajkiem. Znasz inne regionalne dania wielkanocne? Sprawdź się w naszym quizie!


Regionalna Wielkanoc


Zarówno Boże Narodzenie, jak i Wielkanoc mają w Polsce wiele tradycji, które pielęgnujemy od wieków. Są zwyczaje wielkanocne, których kultywowanie można obserwować w całej Polsce, jak np. polewanie wodą w śmigus-dyngus. Są też zwyczaje, które obchodzi się bardziej lokalnie, np. na Śląsku w Niedzielę Palmową domownicy muszą połknąć po jednej kulce bazi z wielkanocnej palmy.

Regionalne mogą być nie tylko zwyczaje, ale również potrawy. Część z wielkanocnych specjałów je się bowiem w całej Polsce (np. sałatkę jarzynową czy faszerowane jajka), ale są też dania, które jada się tylko w niektórych województwach lub jeszcze mniejszych obszarach.

Czy słyszałaś o wielkanocnym chlebiczku albo chrzanówce lanckorońskiej? Wiesz, co oprócz rodzynek, niektórzy dodają do wielkanocnej babki? W jakim regionie przygotowuje się wielkanocną paschę? Spróbuj sił w naszym wielkanocnym quizie. Powodzenia!

Idź do oryginalnego materiału