Chrzan wielkanocny – domowy przepis
Liczba porcji: słoiczek o pojemności 400 ml.
Czas przygotowania: 25 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 korzeń chrzanu,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 20 g miękkiego masła,
- 100 g śmietany 12%,
- 20 ml octu jabłkowego,
- 5 g cukru,
- 3 g soli.
Jak zrobić chrzan wielkanocny?
Przygotowanie:
- Korzeń chrzanu należy umyć i dokładnie obrać przy pomocy obieraczki do warzyw.
- Następnie należy go zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- W garnku trzeba podgrzać ocet z cukrem, a następnie taką mieszaniną zalać utarty chrzan.
- Jajka należy ugotować na twardo. Należy rozdzielić żółtko od ugotowanych białek.
- Żółtka ugotowane na twardo należy rozetrzeć na gładką masę z masłem.
- Białka jajek należy rozgnieść ze śmietaną na gładką masę.
- Następnie oba składniki należy połączyć ze sobą w dużej misce.
- Chrzan wielkanocny należy doprawić opcjonalnie solą i cukrem.
- Gotowy chrzan wielkanocny można przechowywać w lodówce do 5 dni.
W naszej galerii zebraliśmy 5 przepisów na dania z wykorzystaniem chrzanu
Sposób podania
Taki chrzan wielkanocny to znakomity dodatek do domowego pasztetu z królika, faszerowanych jajek z pieczarkami albo do pasztetu z soczewicy. Taki chrzan można też podać do półmiska domowych wędlin, a także pieczonej białej kiełbasy.
Czytaj też: Roladki z szynki z chrzanem to pyszna propozycja na wielkanocne śniadanie. Są banalnie łatwe w przygotowaniu! Zobacz przepis
Zastosowanie chrzanu w kuchni
Chrzan w czasie świąt wielkanocnych to prawdziwy rarytas. Korzeń chrzanu dodawany jest do koszyczka ze święconką. Te kawałki są obowiązkowym dodatkiem do wielkanocnego żurku. Starty chrzan jest także podstawą świątecznej zupy chrzanowej, sosu chrzanowego i tradycyjnej ćwikły. Starty chrzan warto też połączyć z domowym majonezem i używać jako pasty na pożywne kanapki.
Sprawdź także: Dlaczego warto jeść chrzan? Wspomaga trawienie i odporność. Dodaj go nie tylko do wielkanocnego jajka. Jak zrobić domowy chrzan tarty?
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: