Chrzan, krew i łzy

rc.fm 1 dzień temu

Ponad sto Kół Gospodyń Wiejskich z całej Wielkopolski wzięło udział w konkursie tarcia chrzanu w Chrzanie. W sobotę, nietypowym zmaganiom w gminie Żerków towarzyszył drugi konkurs, kulinarny na najlepszą potrawę z chrzanu lub z chrzanem. W zawodach dwuosobowe drużyny KGW przez trzy minuty tarły chrzan, który potem był ważony, Była to fantastyczna zabawa, ale jak podkreśla radiuCENTRUM organizator Krzysztof Grabowski, wicemarszałek województwa wielkopolskiego również promocja samej miejscowości i kulinarnego dziedzictwa:

"To trzecia edycja konkursu tarcia chrzanu w Chrzanie. Przy okazji wypromowaliśmy tą miejscowość w powiecie jarocińskim, ale też samo warzywo, które towarzyszy nam na każdym stole wielkanocnym. Stąd orgnizujemy ten konkurs przed Świętami Wielkanocnymi. Najważniejszym celem jest oczywiście dobra zabawa, zwłaszcza przy tarciu chrzanu mimo, iż nieraz kończy to się skaleczonymi palcami bo emocji jest bardzo dużo. Jestem przekonany, iż jest to jedyny taki konkurs na taką skalę, który cały czas się rozwija".

Ostatecznie najwięcej chrzanu, bo aż 2,302 kg utarła drużyna KGW Kuźnica Trzcińska i odebrała nagrodę w wysokości 1500 złotych. Tymczasem w kulinarnym konkursie zwyciężyło KGW Kolonia Obory za "Chrzanową euforię", czyli rolady z boczkiem pod chrzanową chmurką i również odebrało czek na taką kwotę. W obu konkursach przyznano też nagrody za drugie i trzecie miejsca, oraz po 20 wyróżnień, a każde koło wróciło do domu z paczką słoiczków chrzanu. W części artystycznej wystąpił zespół "Chrzanianki" oraz kapela podwórkowa "Z kopyta" z Kazimierza Biskupiego.

Autor:

Personalia

e-mail [email protected]

Nazwisko:

Paweł Figiel

NEWS nr 2:

N
Idź do oryginalnego materiału