Kotlety ziemniaczane nigdy nie zawodzą – zwłaszcza gdy skrywają w sobie pyszne wnętrze! Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis z cyklu „nic się nie marnuje” – czyli kotlety z resztek ziemniaków nadziewane kurczakiem. Bo wiecie, u mnie rosół kończy się nie tylko zupą, ale i obiadem na następny dzień. Kurczak z rosołu wskoczył w ziemniaczaną kołderkę i zamienił się w chrupiące cuda. No i jak tu ich nie kochać?
Ziemniaczane love – przepis na najlepsze kotlety ziemniaczane z farszem
Kotlety ziemniaczane, znane też jako krokiety ziemniaczane, to jedno z tych dań, które łączą w sobie prostotę, smak i spryt kuchenny. Można je zrobić z ziemniaczanych resztek z obiadu, ale można też zaplanować wszystko z wyprzedzeniem i ugotować od razu większą porcję – tak na wszelki wypadek. U mnie ziemniaki gotuje się hurtowo, bo nigdy nie wiadomo, czy coś zostanie na drugi dzień… Tym razem los się do mnie uśmiechnął, i mój plan „kotlety ziemniaczane nadziewane kurczakiem” udało się zrealizować bez najmniejszych przeszkód.
Kotlety ziemniaczane – prosty sposób na pyszny obiad
Z ziemniaków przygotowałam ciasto podobne do tego na kopytka – miękkie, elastyczne i idealne do formowania kotletów. Nie ma się co oszukiwać – te kotlety to taka wypasiona wersja kopytek, tylko w chrupiącej panierce i z opcją dowolnych kombinacji smakowych. A w środku? Tym razem – ugotowany kurczak, który wylądował w malakserze razem z cebulką dymką i zrumienionym boczusiem. Prosto, gwałtownie i naprawdę pysznie!
Smacznie, sprytnie, domowo” – gotuję z tego, co mam!
Jestem fanką przepisów z resztek! Serio, nic mnie tak nie cieszy jak pustoszejąca lodówka i zadowolone brzuchy. A jak mam ziemniaki? To już w ogóle magia się dzieje! Z kilku pozornie niepozornych składników potrafię wyczarować prawdziwe cuda. Rezultat? Wysprzątana lodówka, ogarnięta spiżarnia, najedzona rodzina i… kolejny genialny przepis na ziemniaki do kolekcji. Bo u mnie ziemniak zawsze znajdzie swoje przeznaczenie!

Kotlety ziemniaczane
DrukujSkładniki:
400 g ugotowanych ziemniaków
1 jajko + 1 jajko do panierowania
150 g pszennej mąki
400 g gotowanego kurczaka
100 g wędzonego boczku
2 dymki
½ łyżeczki suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego kopru
½ łyżeczki curry w proszku
½ łyżeczki suszonych płatków chili
50 g tartej bułki
sól czarny pieprz do smaku
olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
- Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać jajko i mąkę, a następnie zagnieść ciasto. Podzielić na 12 równych kawałków.
- Boczek pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać posiekaną dymkę i smażyć przez minutę. Mięso z kurczaka rozdrobnić w malakserze, po czym dodać boczek z cebulką. Doprawić solą i pieprzem, całość dokładnie wymieszać.
- Na każdy kawałek ciasta ziemniaczanego nałożyć łyżkę farszu i uformować podłużne kotlety.
- Jajko roztrzepać z solą, chili, curry i suszonym koprem. Kotlety zanurzyć w jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
- Podawać na gorąco – z surówką lub sosem jogurtowym. Smacznego!