Chrupiące frytki z tysiącami warstw. Przepis na chipsy ziemniaczane

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Chrupiące frytki- Pyszności


Chrupiące frytki złożone z kilku warstw to pyszna i domowa alternatywa dla chipsów. Potrzebujesz jedynie ziemniaków i kilku podstawowych przypraw.

Przepis na przekąskę z ziemniaków

Śmiało i głośno to powiemy: ziemniaki to jedne z naszych ulubionych warzyw. Są nie tylko popularnym dodatkiem do kotletów, ale również ważnym składnikiem wielu innych przepisów. Faszerowane, pieczone, grillowane, smażone- wersji jest tyle, iż każdy znajdzie coś dla siebie. Nasz dzisiejszy przepis to domowa alternatywa dla przekąsek ze sklepu. Podane w ten sposób ziemniaki to połączenie chipsów i frytek, obok którego nie można przejść obojętne. Świetne na przekąskę do filmu czy imprezową przystawkę.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Zobacz również:

Chrupiące frytki z tysiącami warstw

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz i umyj. Postaraj się wybrać bulwy o zbliżonym do siebie rozmiarze. Następnie przy pomocy mandoliny lub robota kuchennego pokrój je w cieniutkie plasterki. Dodaj do nich suszony czosnek, słodką paprykę oraz sól i dokładnie wymieszaj. jeżeli lubisz ostre smaki, to część słodkiej papryki możesz zastąpić papryką ostrą.

Chrupiące frytki- Pyszności

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Jej wnętrze wypełnij pokrojonymi ziemniakami, układając wiele ścisłych warstw. Przykryj na górze papierem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni Celsjusza. Piecz przez godzinę.

Chrupiące frytki- Pyszności

Po upieczeniu przestudź zapiekane ziemniaki i wstaw do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie wyjmij zawartość foremki i pokrój w niezbyt cienkie plastry. Powstałe kształty wrzucaj po kolei do rozgrzanego oleju i smaż przez 15 minut.

Chrupiące frytki- Pyszności

Po usmażeniu odsącz frytki na kawałku ręcznika papierowego, dzięki czemu będą mniej tłuste. Wyłóż na talerz i udekoruj posiekanym szczypiorkiem i gotowe. Opcjonalnie możesz podać do nich prosty sos majonezowy, czosnkowy lub tysiąca wysp. Najlepiej smakują na ciepło, więc nie zwlekaj z jedzeniem.
Smacznego!

Chrupiące frytki- Pyszności

Idź do oryginalnego materiału