Pyszny. Naprawdę. Jak się za niego zabierałam nie nastawiałam się na nie wiadomo co. Chłodnik jak chłodnik, ma chłodzić (czy coś). Pozapisywałam sobie parę dni temu pomysły na tego typu zupy, postanowiłam w końcu coś zrobić z tymi notatkami.
Wiedziałam, iż bazą będzie ogórek. Nad resztą za bardzo się nie zastanawiałam. A potem odprowadziłam dziecko do przedszkola i po drodze weszłam do mojego ulubionego warzywniaka. Bach, szczaw. Kupiłam go i zrobiłam z nim zupę.
Jedyne jeszcze na co zwrócę Wam uwagę to dodatki. Siemię i szczypiorek? Dorzućcie, bo są zdrowe. Feta? Wiadomo. Jajka? Jajka to dla mnie podstawa w chłodnikach, odkryłam to tak naprawdę dopiero w tym roku. Nie pomijajcie ich, pasują jak ulał.
I tak jak na początku nie oczekiwałam cudów od tej zupy, wyszła cudowna. Na drugi dzień smakowała jeszcze lepiej. Zróbcie ją koniecznie. Najbliższy weekend zapowiada się grubo, o ile chodzi o temperatury, chłodniki w taką pogodę wchodzą najlepiej.
Składniki:
1 pęczek szczawiu
1 l maślanki (można także użyć kefiru lub jogurtu naturalnego)
3 większe ogórki gruntowe
1 duży ząbek czosnku
pół małego pęczka koperku
pół małego pęczka natki pietruszki
pół małego pęczka cienkiego szczypiorku
pół kostki fety (polecam owczo-kozią)
2 łyżki ziaren siemienia lnianego
4 jajka ugotowane na twardo
sól
pieprz
(przepis na 4 porcje)
Szczaw dokładnie myjemy, szatkujemy, zalewamy maślanką, blendujemy.
Ogórki obieramy, ścieramy na tarce na największych oczkach, lekko solimy, odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odciskamy z nich wodę i wrzucamy je do szczawiu z maślanką.
Dorzucamy do tego poszatkowany koperek i natkę pietruszki, rozdrobniony ząbek czosnku, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
Przed podaniem dodajemy jajka, siemię lniane, pokruszoną fetę i poszatkowany szczypiorek.
Podobne przepisy:
Chłodnik z ogórkami i awokado
Chłodnik z kalarepą
Tarator – chłodnik z ogórkami i orzechami
Chłodnik ze szczawiem i serem wędzonym
Chłodnik litewski
Chłodnik z ogórkami i rzodkiewkami
Gazpacho