Prosty chleb ze starej receptury przygotujesz w mgnieniu oka. Nie potrzebujesz zakwasu, wystarczą suszone drożdże. Idealnie miękki i delikatny chleb na śniadanie.
Przepis na prosty chleb
Dawniej własnoręcznie pieczony chleb często gościł w polskich domach. Z czasem jednak to rozwiązanie stało się mniej popularne. jeżeli jednak masz ochotę na przygotowanie swojego pieczywa w domu, ale boisz się, iż jest to trudne i czasochłonne, to mamy proste rozwiązanie. Prosty chleb bez zakwasu, na suszonych drożdżach idealnie sprawdzi się do kanapek. Jego przygotowanie jest naprawdę proste i może rozpocząć twoją przygodę z pieczeniem.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Chleb ze starej niemieckiej receptury
Składniki:
- 300 g mąki
- 30 g cukru
- 10 g suszonych drożdży
- 4 g soli
- 30 ml oleju
- 200 ml mleka
- 1 jajko do posmarowania
Sposób przygotowania:
Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, sól, suszone drożdże, olej oraz mleko. Z podanych składników wyrób ciasto. Możesz zrobić to przy pomocy robota kuchennego z zamontowanym hakiem lub manualnie. Rozwałkuj ciasto na długi prostokąt i zawiń w rulon. Końcówkę natnij przy pomocy noża do pizzy i zawiń do końca.
Chleb ze starej receptury- Pyszności
Powstały rulon przykryj czystą ściereczką i odstaw na 30 minut. Po tym czasie przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Chleb ze starej receptury- Pyszności
Po upieczeniu wyjmij chleb z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Po tym czasie możesz podzielić go na mniejsze porcje. Warto chwilę poczekać, bo krojenie ciepłego pieczywa powoduje, iż rozpada się ono i kruszy.
Nasz prosty chleb na bazie drożdży jest już gotowy. Idealny na kanapki i jako dodatek do potraw. Smacznego!
Chleb ze starej receptury- Pyszności