Chleb z patelni, bez jajek i wyrabiania ciasta. Prosty i smaczny

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Chleb z patelni- Pyszności


Szybki chleb z patelni bez wyrabiania i bez bałaganu. Nie potrzebujesz choćby zakwasu – wszystko przygotujesz na bazie suszonych drożdży.

Przepis na domowy chlebek

Chociaż przygotowanie domowego pieczywa wydaje się trudnym zadaniem, to są patenty, aby ułatwić to sobie. Nie musisz choćby rozgrzewać piekarnika i zakasywać rękawów – całość przygotujesz na patelni bez konieczności długiego wyrabiania ciasta. Jego jedyną wadą jest właśnie to, iż znika zbyt szybko. Na szczęście przygotowanie jest bardzo proste, a składniki ogólnodostępne. Ten przepis uratuje cię, gdy w domu zabraknie pieczywa, a wszystkie sklepy będą już zamknięte.

Chleb z patelni

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Sposób przygotowania:

Mąkę pszenną wsyp do miski. Dodaj do niej suszone drożdże, sól oraz cukier i wymieszaj łyżką. Następnie wlej wodę i wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Przykryj folią spożywczą lub czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.

Chleb z patelni- Pyszności

Wyrośnięte ciasto przełóż na blat podsypany mąką pszenną i krótko wyrób. Uformuj kształt o średnicy dna patelni. Garnek lub patelnię rozgrzej i wlej olej roślinny. Włóż przygotowane ciasto i smaż po ok. 1o minut z każdej strony pod przykryciem, aż się zarumieni.

Chleb z patelni- Pyszności

Gotowy chlebek zdejmij z patelni i przełóż na talerz. Świetnie sprawdzi się jako spód do kanapek lub dodatek do indyjskich dań zamiast chlebka naan. Ekspresowo się smaży, w środku jest mięciutki i wyrośnięty. Smakuje dobrze również na ciepło.
Smacznego!

Chleb z patelni- Pyszności

Idź do oryginalnego materiału