Sprzedaż przetworów to dobry sposób na dorobienie do domowego budżetu, jednak warto mieć na uwadze, iż nie zawsze można to robić legalnie. Jak wyglądają kwestie prawne? Teoretycznie wyroby można sprzedawać, ale w praktyce są sytuacje, kiedy możesz narazić się na karę.
REKLAMA
Zobacz wideo Z czarnej jagody przyrządzisz nie tylko kompot i dżem, ale także... wino
Czy sprzedawanie własnych przetworów jest legalne? Tylko pod jednym warunkiem
Produkty, w których składzie nie ma chemii, a jedynie same naturalne składniki mają wzięcie. Są pyszne i smakują zupełnie inaczej niż sklepowe odpowiedniki. Jednak o ile kupowanie domowych przetworów nie niesie za sobą konsekwencji prawnych, to ich sprzedawanie może sprowadzić na głowę problemy.
Przepis na dżem z wiśni. Najlepsza receptura babci na domowe przetwory Fot. iStock/Jurgute
Polskie prawo nie zakazuje sprzedaży okazjonalnej i taka działalność nie niesie za sobą kontroli z Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Inaczej wygląda sprawa z handlowaniem na większą skalę.
Przepisy prawa żywnościowego odnoszą się do produkcji i wprowadzania do obrotu żywności przez podmioty, które działają w sposób ciągły i zorganizowany. Nie dotyczą osób, które przygotowują, przechowują i wprowadzają do obrotu żywność sporadycznie i na małą skalę
- wyjaśniła Strefie Agro Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bydgoszczy.
Jak sprzedawać własne przetwory? jeżeli chcesz robić to regularnie, zgłoś się do sanepidu
choćby jeżeli przetwory wytwarzane są w domowych warunkach, nie oznacza to, iż nie mogą być sprzedawane na większą skalę, czyli w sposób ciągły np. co tydzień na targu lub regularnie w internecie. Wtedy sprawą może zainteresować się sanepid. Taki handel podlega nadzorowi Państwowej Inspekcji Sanitarnej i zezwolenia na działalność handlową. Brak odpowiednich dokumentów grozi karą od 1000 do choćby 5000 zł.Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.