„Chcę, żeby przy greckim jedzeniu Polacy mogli zatrzymać się na chwilę i nacieszyć życiem”. Rozmowa z Teo Vafidisem, greckim szefem kuchni

zwierciadlo.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: Teo Vafidis z synami Beniaminem (z lewej) i Giorgosem (z prawej). (Fot. archiwum prywatne)


Teo Vafidis porzucił słoneczną Grecję w poszukiwaniu lepszego życia. Za miłością trafił do Polski - kraju, w którym mało kto odróżniał mousakę od lasagni. Dziś, po ponad 40 latach, wciąż zajmuje się tym, co kocha najbardziej - buduje kulinarne mosty pomiędzy obydwoma krajami. Uczy nas biesiadować po grecku i nieustannie odkrywa przed nami smaki swojego dzieciństwa. Teraz robi to w warszawskiej restauracji Meze, którą prowadzi wspólne z synami i która niedługo hucznie świętować będzie swoje piąte urodziny.
Idź do oryginalnego materiału