Mogą być w kształcie gwiazdek, domków czy serc z dedykacją – święta Bożego Narodzenia słyną z piernikowych wypieków.
Polska tradycja wypiekania piernika na święta sięga czasów średniowiecza, kiedy to ciasto z miodem i korzennymi przyprawami, symbolizującymi dobrobyt, zdrowie i szczęście darowano w prezencie. Na początku pieczone były z długo leżakującego ciasta, którego przygotowanie stało się tradycją łączącą pokolenia, przypominającą o Bożym Narodzeniu.
Jedna z podkrakowskich cukierni sprzedaje podczas bożonarodzeniowych jarmarków pierniki.
– Wypiekamy z piernika domki, bajkowe postaci, gwiazdki, serca. Pomysłów na wypieki z piernika jest bardzo wiele. Ludzie w okresie świąt Bożego Narodzenia kupują je na prezenty a także jako ozdoby na choinkę – mówi pani Alicja.
Fot, Marzena Smoręda – Radio KielceJak dodaje pani Alicja, wypieki z piernika zwłaszcza serca mają dedykacje.
– Personalizujemy pierniki, dedykując je mamom, ojcom, babciom, dziadkom, ciociom, przyjaciołom. Osobista dedykacja jest w tej chwili mile widziana, zwłaszcza gdy piernikowe serce czy chatka dawna jest w prezencie. Ale zgodnie z tradycją pierniki są doskonałą ozdoba świątecznego stoły, pięknie prezentują się na drzewku. Moim zdanie mnie ma świąt bez pierników – mówi pani Alicja.
Żeby zrobić dobry piernik, ciasto przecież niełatwe, potrzebne jest doświadczenie. Najtrudniejsze jest zdobienie lukrem.
– Ciasto na staropolski piernik trzeba przygotować już miesiąc wcześniej, z innymi rodzajami jest łatwiej, bo nie potrzebują aż tyle czasu w dojrzewanie. Polecam zabawę z wypiekaniem pierniczków, bo przecież nie może być świąt bez smaku i korzennego i miodowego zapachu – dodaje pani Alicja.













