Chałka drożdżowa z kruszonką – banalnie prosty przepis na pyszne domowe ciasto

ohme.pl 3 tygodni temu

Chałka drożdżowa to tradycyjny domowy wypiek, którego smak jest uwielbiany przez młodszych i starszych. Puszysta, delikatna chałka, przyrządzona z kruszonką lub lukrem, stanowi świetny pomysł na smaczne śniadanie lub kolację. Trudno jest się jej oprzeć, dlatego warto wypróbować przepisy na chałkę z kruszonką lub lukrem, w wersji klasycznej, z rodzynkami lub dżemem.

Chałka drożdżowa z kruszonką — przepis

Klasyczny przepis na chałkę drożdżową z kruszonką ma wielu fanów. Przepis, choć wymaga poświęcenia nieco czasu, nie jest skomplikowany, więc warto się skusić na pyszny drożdżowy warkocz, który najlepiej smakuje jeszcze ciepły.

Chałka drożdżowa — składniki:

Na ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 4 łyżki roztopionego masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka soli

Na kruszonkę:

  • 50 g masła lub margaryny
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
Idź do oryginalnego materiału