
Przed nami wyjątkowe, dwudniowe warsztaty, podczas których połączone zostanie rzemiosło ceramiczne z kulinarną tradycją fermentacji. Każdy z uczestników na koniec warsztatów będzie wyposażony w kompletny zestaw do przechowywania i przygotowywania kimchi – jednej z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni koreańskiej – oraz zdobędzie praktyczną wiedzę, jak ją przyrządzić. Zapisy dostępne od dziś (19 maja).
Pierwszego dnia warsztatów (26 maja) w godzinach od 17 do 18:30, zajęcia odbędą się w pracowni Ceramicznej Instytutu Dizajnu w Kielcach przy ul. Zamkowa 3. Pod okiem ceramiczek uczestnicy ozdobią specjalnie przygotowane i odlane z formy pojemniki do fermentacji, inspirowane tradycyjnymi naczyniami do kimchi. Będzie to okazja do pracy z pigmentami ceramicznymi i nadania naczyniom indywidualnego charakteru. Każdy pojemnik zostanie wypalony i wykorzystany w drugim dniu warsztatów.
Natomiast kolejne warsztaty (31 maja) potrwają od godziny 11 do 13:30 w lokalu Ferment Neobistro, przy ul. Sienkiewicza 76. Zajęcia poprowadzi kucharz Michał Szczęk. Uczestnicy poznają podstawy fermentacji i technikę przygotowania kimchi. Wspólnie przyrządzimy własne kimchi, które każdy uczestnik zabierze do domu w wykonanym wcześniej pojemniku ceramicznym.
Liczna miejsc jest ograniczona. Zgłoszenia należy przesyłać mailowo na adres: [email protected] W tytule maila prosimy wpisać: Ceramika + Kimchi oraz liczbę rezerwowanych miejsc. W mailu zwrotnym otrzymacie instrukcję płatności. Warunkiem uczestnictwa jest opłacenie biletu i okazanie potwierdzenia przelewu mailowo oraz w dniu wydarzenia Cena: 200 zł (bilet obejmuje udział w obu dniach warsztatów)