Żywność: Hamowanie na wyższym biegu
Ceny samej żywności również zwalniają, ale pozostają na podwyższonym poziomie. We wrześniu żywność zdrożała o 4,1% rdr. , podczas gdy w sierpniu było to 4,3%, a w lipcu 4,9%. Eksperci wskazują, iż ta tendencja to głównie efekt czynników globalnych:. Najważniejsze z nich to obniżki cen kluczowych surowców rolnych na rynkach światowych, spadek cen pszenicy trzeci miesiąc z rzędu dzięki wysokim zbiorom i spadek cen cukru do najniższego poziomu od marca 2021 r., głównie z powodu rekordowej produkcji w Brazylii.
Dlaczego w sklepach jest drożej niż wynika z inflacji?
Najważniejsze pytanie brzmi: dlaczego wzrost cen w sklepach (4,9% rdr.) jest niemal dwukrotnie wyższy niż cel inflacyjny, który często jest niższy? Eksperci wyjaśniają, iż podstawowe koszty ponoszone przez producentów i sklepy (energia, transport, praca) ustabilizowały się na nowym, wyższym p













