Nasiona lnu, zwyczajowo nazywane siemieniem lnianym, stosowane były już przez naszych przodków, którzy doceniali ich wartość podczas problemów z układem trawiennym. Jest to prawdziwa skarbnica zdrowych tłuszczów, błonnika i antyoksydantów. Zawiera cenne kwasy omega-3, lignany i witaminę E. Jednak by w pełni skorzystać z jego adekwatności, trzeba wiedzieć, jak je przygotować, aby nie straciło swoich mocy.
REKLAMA
Zobacz wideo Lider zespołu Pectus o kłótniach z braćmi. "Średnio raz w miesiącu" [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]
Jakie siemię lniane jest lepsze w ziarnach czy mielone? Warto znać wady i zalety obu form nasion
Siemię lniane można kupić całe lub zmielone w wielu sklepach spożywczych i sklepach ze zdrową żywnością. Będzie świetną inwestycją w zdrowie i wartościowym składnikiem naszej diety, ale pod warunkiem, iż wiemy którą formę nasion wybrać. Klucz tkwi w szczegółach. Jak czytamy na stronie dietetycy.org.pl "nasz organizm nie jest w stanie strawić całego lnu". Dlatego też należy je zmielić.
Ale uwaga, gdyż zmielone siemię lniane będzie się utleniać, ulegać stopniowej degradacji i tracić cenne walory. Dietetyczka serwisu Aneta Łabędź rekomenduje więc jego mielenie bezpośrednio przed spożyciem.
Gotowy zmielony produkt często bywa odtłuszczony. Eliminując tłuszcz, pozbawiamy siemię jego głównego skarbu, czyli kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3. To dzięki nim śmiało możemy len nazwać 'superfood’em'.
Siemię lniane Siemię lniane , istock/@Anastasiia Yanishevska
Jak spożywać nasiona lnu? Tak wesprzesz odchudzanie
Jak czytamy na łamach zdrowie.gazeta.pl za sprawą składników, znajdujących się w nasionach, siemię lniane to nie tylko wsparcie w odchudzaniu. Okazuje się, iż w dodatku obniża cholesterol, poprawia trawienie, wspiera nerki i układ krążenia oraz zmniejsza ryzyko niektórych nowotworów. Należy mieć jednak świadomość, iż siemię lniane nie jest magicznym środkiem, który sprawi, iż kilogramy zaczną same z siebie znikać. Może jednak wspierać ten proces w naturalny sposób. Włączysz je do codziennej diety w prosty sposób:
do wypieków, np. chleba, bułek czy ciast,
jako dodatek do owsianki lub granoli,
do jogurtu naturalnego lub kefiru,
do zup i sosów,
jako składnik smoothie lub koktajli.
Istnieją pewne przeciwwskazania do spożywania siemienia lnianego. Dotyczą osób, cierpiących na alergie na ten produkt, przyjmujące leki przeciwzakrzepowe. Z ostrożnością powinny podchodzić kobiety w ciąży i karmiące piersią. Pamiętaj, iż dzienna dawka dla osoby dorosłej wynosi 1-2 łyżki stołowe (około 10-20g).
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.