Całe czy zmielone? To nie wszystko jedno, jak jesz siemię lniane. "Pozbawiamy skarbu"

kobieta.gazeta.pl 13 godzin temu
To skarbnica zdrowia, ale tylko pod warunkiem, iż przygotujesz je adekwatnie. Jakie siemię lniane jest lepsze w ziarnach czy mielone? Jeden błąd sprawia, iż pozbawiamy go większości cennych adekwatności.
Nasiona lnu, zwyczajowo nazywane siemieniem lnianym, stosowane były już przez naszych przodków, którzy doceniali ich wartość podczas problemów z układem trawiennym. Jest to prawdziwa skarbnica zdrowych tłuszczów, błonnika i antyoksydantów. Zawiera cenne kwasy omega-3, lignany i witaminę E. Jednak by w pełni skorzystać z jego adekwatności, trzeba wiedzieć, jak je przygotować, aby nie straciło swoich mocy.


REKLAMA


Zobacz wideo Lider zespołu Pectus o kłótniach z braćmi. "Średnio raz w miesiącu" [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]


Jakie siemię lniane jest lepsze w ziarnach czy mielone? Warto znać wady i zalety obu form nasion
Siemię lniane można kupić całe lub zmielone w wielu sklepach spożywczych i sklepach ze zdrową żywnością. Będzie świetną inwestycją w zdrowie i wartościowym składnikiem naszej diety, ale pod warunkiem, iż wiemy którą formę nasion wybrać. Klucz tkwi w szczegółach. Jak czytamy na stronie dietetycy.org.pl "nasz organizm nie jest w stanie strawić całego lnu". Dlatego też należy je zmielić.


Ale uwaga, gdyż zmielone siemię lniane będzie się utleniać, ulegać stopniowej degradacji i tracić cenne walory. Dietetyczka serwisu Aneta Łabędź rekomenduje więc jego mielenie bezpośrednio przed spożyciem.


Gotowy zmielony produkt często bywa odtłuszczony. Eliminując tłuszcz, pozbawiamy siemię jego głównego skarbu, czyli kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3. To dzięki nim śmiało możemy len nazwać 'superfood’em'.


Siemię lniane Siemię lniane , istock/@Anastasiia Yanishevska


Jak spożywać nasiona lnu? Tak wesprzesz odchudzanie
Jak czytamy na łamach zdrowie.gazeta.pl za sprawą składników, znajdujących się w nasionach, siemię lniane to nie tylko wsparcie w odchudzaniu. Okazuje się, iż w dodatku obniża cholesterol, poprawia trawienie, wspiera nerki i układ krążenia oraz zmniejsza ryzyko niektórych nowotworów. Należy mieć jednak świadomość, iż siemię lniane nie jest magicznym środkiem, który sprawi, iż kilogramy zaczną same z siebie znikać. Może jednak wspierać ten proces w naturalny sposób. Włączysz je do codziennej diety w prosty sposób:


do wypieków, np. chleba, bułek czy ciast,
jako dodatek do owsianki lub granoli,
do jogurtu naturalnego lub kefiru,
do zup i sosów,
jako składnik smoothie lub koktajli.


Istnieją pewne przeciwwskazania do spożywania siemienia lnianego. Dotyczą osób, cierpiących na alergie na ten produkt, przyjmujące leki przeciwzakrzepowe. Z ostrożnością powinny podchodzić kobiety w ciąży i karmiące piersią. Pamiętaj, iż dzienna dawka dla osoby dorosłej wynosi 1-2 łyżki stołowe (około 10-20g).
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału