Podstawą szybkich domowych bułek jest jogurt skyr. To właśnie on odpowiada za miękkie wnętrze i chrupką skórkę. Dzięki niemu do swojego menu wprowadzisz dużą ilość białka. Koniecznie wypróbuj przepis na bułki ze skyra. Twoja rodzina oszaleje na ich punkcie.
Przepis na bułki ze skyra
Te bułki robi się gwałtownie z zaledwie 3 składników. Ich podstawą jest naturalny jogurt skyr, dostępny w niemal każdym sklepie spożywczym. Po wypieczeniu bułeczki mają chrupiącą skórkę, ale w środku pozostają miękkie i puszyste. Do przygotowania 5 bułek potrzebujesz:
- 200 g mąki pszennej,
- 430 g naturalnego serka typu skyr,
- łyżeczki proszku do pieczenia.
Jak przygotować bułki ze skyra? Wystarczy w misce wymieszać wszystkie składniki, aby uzyskać jednolite ciasto. Następnie na blaszce do pieczenia należy układać niewielkie kulki z ciasta. jeżeli ciasto za bardzo klei się do rąk, możesz podsypać je mąką.
Przeczytaj także: Najlepsze bułki śniadaniowe. Upiecz, a aromat będzie się unosił w całym bloku
Bułki piecz w piekarniku nastawionym na 180 st. Celsjusza przez ok. 30 minut, aż nabiorą złocistego koloru.
Gotowe bułeczki możesz przechowywać w lnianym woreczku. Dobrym pomysłem jest przygotowanie większej liczby bułek i ich zamrożenie. Możesz to zrobić zarówno przed, jak i po upieczeniu.
Wartości odżywcze ekspresowych bułek
Na wartość odżywczą bułek wpływa przede wszystkim jogurt skyr. Jest on źródłem większej ilości białka i mniejszej ilości kalorii niż zwykły jogurt. Znajdziemy w nim nie tylko żywe kultury bakterii, ale także witaminę D, witaminy z grupy B czy wapń.
Aby zwiększyć wartość odżywczą gotowych bułek, możesz także eksperymentować z mąką. Zastępując ją np. pełnoziarnistą mąką pszenną wprowadzić do swojego pieczywa większą ilość składników mineralnych i witamin.
Bułki ze skyra idealne na śniadanie
Ekspresowe bułki ze skyra stanowią idealną propozycję na śniadanie. Jeszcze ciepłe, wyjęte z pieca świetnie komponują się z wędliną i warzywami takimi jak sałata, pomidor czy ogórek. Klasyczne kanapki możesz podawać swojej rodzinie tak samo, jak jajecznicę z dodatkiem ciepłych bułeczek ze skrya. Dzięki temu masz pewność, iż otrzymują smaczne i wartościowe śniadanie.
Zobacz też:
To smarowidło do chleba zastąpi masło. Jelita będą po nim pracować na medal
Przepis na ten sernik dyniowy zdradziła mi babcia. Szybki, prosty i nie wymaga pieczenia
Jesienią gotuję w każdy weekend. Rozgrzewa, a do tego wzmacnia stawy












