Jeśli szukasz pomysłu na lekki i aromatyczny obiad, makaron z cukinią i pomidorami będzie idealnym wyborem. To danie łączy w sobie świeżość warzyw, prostotę włoskiej kuchni i odrobinę kulinarnej elegancji dzięki burracie. Dodatek salsiccii nadaje potrawie głębi, a zioła sprawiają, iż każdy kęs pachnie latem.
Makaron z cukinią i pomidorami – prosto, szybko, pysznie
Do przepisu wykorzystałam makaron tortiglioni. Lubię różne kształty makaronów i chociaż smakują one podobnie, to właśnie forma decyduje o tym, jak dobrze łączą się z sosem. Tortiglioni i rigatoni świetnie „łapią” sos, dzięki czemu każdy kawałek makaronu jest pełen aromatycznego smaku.
Makaron na obiad to idealny wybór na lato. Zwłaszcza wtedy, gdy mogę sięgać po świeże warzywa. Cukinia i pomidory prosto z ogródka smakują wyjątkowo. Dzięki nim każdy posiłek jest lekki i pełen aromatu. Ponadto przygotowanie takiego dania zajmuje bardzo mało czasu. Dlatego to świetny pomysł na szybki, domowy obiad. Co więcej, makaron doskonale łączy się z prostymi składnikami. Zioła i oliwa sprawiają, iż całość nabiera włoskiego charakteru. Tak powstaje mój codzienny comfort food pełen smaku i lata.
Włoski smak w 20 minut – pasta!
Makaron z cukinią i pomidorami to smak, do którego będziesz wracać. To danie ma w sobie wszystko, co najlepsze w kuchni włoskiej, prostotę, świeżość i harmonię składników. Cukinia nadaje lekkości, pomidory dodają słodyczy i soczystości, a świeże zioła podbijają aromat całego sosu. Kiedy do tego dochodzi kremowa burrata i aromatyczna salsiccia, powstaje kompozycja, której trudno się oprzeć. Ten makaron to nie tylko szybki pomysł na obiad, ale też sposób, by przenieść się myślami do słonecznychn Włoch. Raz spróbujesz i gwarantuję, iż będziesz wracać do tego smaku przez całe lato, co ja mówię przez cały rok!

Makaron z cukinią i pomidorami
DrukujSkładniki:
300 g makaronu tortiglioni (lub rigatoni)
2 średnie cukinie
3-4 duże pomidory lub puszka pomidorów krojonych
300 g salsiccia
1 kulka burraty
1 cebula
3 dymki
4 ząbki czosnku
1 czerwone chili
4 łyżki oliwy z oliwek
świeża bazylia, oregano i tymianek
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, a następnie podsmażyć pokrojoną w kostkę cukinię.
- Do cukinii dodać rozgnieciony czosnek, posiekane zioła, chili,a później pokrojone pomidory. Całość smażyć przez 10 minut, aż powstanie aromatyczny sos.
- Salsiccię wyjąć z flaka, pokroić na plasterki i podsmażyć na osobnej patelni po czym dodać do sosu z warzywami.
- Następnie dodać makaron, parmezan i wymieszać z sosem.
- Przełożyć makaron na półmisek, dodać kawałki kremowej burraty, polać dodatkowo oliwą i posypać ziołami. Smacznego!