39 lokali z Łodzi i okolic, blisko 50 festiwalowych burgerów, propozycje wegańskie, a do tego burgerowe zawody, grill i konkursy z nagrodami. Festiwal potrwa od 24 maja do 2 czerwca!
Na siódmą edycję Jemy w Łodzi Burger Fest zapraszamy was razem z Łódzkim Centrum Wydarzeń, aplikacją Glovo, firmą Bidfood Farutex i Bamir Pack. Od 24 maja przez 10 dni będziecie mogli spróbować blisko 50 festiwalowych propozycji, wśród których znalazło się aż 13 opcji wegańskich! Takiego dobrego roślinnego wyniku jeszcze nie miałyśmy i bardzo cieszy nas, iż restauracje tak się postarały. W tym roku mamy naprawdę bardzo różnorodne burgerowe propozycje. Widać to już po głównych składnikach, wśród których znajdziecie klasyczne kotlety wołowe, ale także kaszankę, białą kiełbasę, porchettę, wołowinę bulgogi, kotlet z jelenia czy choćby burger ze śledziem. Mówiąc krótko: jest szał. A ponieważ lubimy zaszaleć, mamy też ekstra wydarzenia towarzyszące. Oto czego możecie spodziewać się podczas JwŁ Burger Fest 2024!
Poznajcie naszych partnerów
Po pierwsze aplikacja Glovo, która zapewni dostawy festiwalowych burgerów, a dodatkowo przygotowała dla was specjalny kod rabatowy „LODZBURGERFEST”, z którym nowi użytkownicy otrzymają kupony 3x 15 zł na pierwsze zamówienia! Po drugie firma Bidfood Farutex, która jest z nami już nie pierwszy raz, to spece od produktów spożywczych, którzy zapewnią dostawy najlepszych burgerowych składników wszystkim festiwalowym uczestnikom. Po trzecie łódzki producent opakowań jednorazowych – firma Bamirpack, dla nich nie ma rzeczy niemożliwych o czym mogliście się przekonać podczas JwŁ pizza fest – pamiętacie sześciokątne pudełka? Teraz Bamir Pack zaopatrzy festiwalowe restauracje w super pudełka do burgerów – choćby takie z rączkami!
kooperacja przy festiwalu z taką ekipą to czysta przyjemność.
Burgerowe zawody i Zielony Wtorek
Festiwalowe burgery to nie wszystko, będą też wydarzenia towarzyszące. Na pierwsze zaprosimy was już we wtorek 28. maja, tego dnia w restauracji Cochise odbędą się łódzkie zawody w jedzeniu wielkiego burgera na czas (to potwór składający się z 5 kotletów!). W konkursie wystąpi 6 śmiałków, których zmagania będzie można oglądać przy ul. Sacharowa 30, trzy pierwsze osoby otrzymają nagrody w postaci voucherów do restauracji. Chcecie spróbować swoich sił? Klikajcie tutaj, żeby się zapisać!
Nie jecie mięsa? Mamy coś dla miłośników burgerów roślinnych! Również 28. maja zapraszamy was na Zielony Wtorek – tego dnia w wybranych restauracjach zapłacimy za wegańskie opcje aż 25% mniej.
Grill czy kolacja ze stekami?
To jeszcze nie wszystko, jedzenia będzie znacznie więcej! A ponieważ maj jest miesiącem grillowania, nie mogło zabraknąć tradycyjnego już grillowania w Gastromachinie. Zapisujcie datę – środa 29. maja, start o 17.00. Szef Kuchni Wiktor Kaczanowski wrzuci na ruszt goloneczki wieprzowe BBQ z własnej produkcji musztardą na piwie Guinness, dymne burgery z BBQ z cheddarem i sosem czosnkowo-cebulowym oraz burgery wege z marynowanym pikantnym plastrem świeżego ananasa i grillowanym serem halloumi. A o ile macie ochotę na najlepsze steki w mieście, zaczekajcie do kolejnego wtorku (4 czerwca) czyli już po całym burgerowym szaleństwie. Właśnie wtedy w restauracji Tango Argentino (Traugutta 14) odbędzie się spotkanie Klubu Kolacyjnego Jemy w Łodzi, a naszym przewodnikiem na mięsnej uczcie będzie pochodzący z Argentyny Franco Cambareri.
Konkursy i festiwalowe gadżety!
Hej, hej, mamy coś jeszcze. Jak wiecie (lub dowiadujecie się teraz) w tym roku podjęłyśmy współpracę z łódzką firmą Pinswear, która stworzyła całą kolekcję festiwalowych pinsów. Czas odkryć kolejnego – pins burger! jeżeli do końca roku uzbieracie naszą całą kolekcję w specjalnym pudełku otrzymacie super nagrodę – po szczegóły klikajcie tutaj. Mamy też kolekcjonerski plakat autorstwa Krzysztofa Rosiaka. Mamy nadzieję, iż macie jeszcze miejsce na ścianach, bo ta piękna retro grafika musi się na nich znaleźć! A może chcielibyście wygrać taki plakat lub festiwalową przypinkę? Śledźcie nasze wydarzenie na Facebooku, bo właśnie tam pojawi się konkurs z nagrodami.
UCZESTNICY BURGER FEST 2024!
Al Dente Pasta & Bąble Bar (Rynek Manufaktury)
Szparag – bułka własnego wypieku, smash burger wołowy, sos musztardowo-miodowy z prażonymi orzeszkami pini, mozarella fior di late, boczek, grillowany pak choi, szparagi i majonez czosnkowy. W zestawie z frytkami.
Cena: 55 zł
Dostawa: Glovo | aplikacje do zamówień online
Bagatela (Hotel Kolumna Park*** ul. Hotelowa 1, 95-082 Przygoń)
Rwane żebro z Pekinu – czarna bułka własnego wypieku, rukola, szarpane żebro wieprzowe, kimchi, majonez kolendrowy, pomidor, krążki cebulowe, sos amerykański z czerwoną cebulą, frytki
(Vegan) Buraczany w panierce – bułka brioche, kotlet buraczany w panko, sos serowy, majonez kolendrowy, rukola, pomidor, ogórek małosolny, sos szczypiorkowy, frytki
Cena: Klasyczny: 48 zł | Wegański: 48 zł
Bałucki Burger (Bałuty | Zgierska 69)
Mięsny Bałuciarz – wołowina, mostek wołowy, zrazowa górna, cheddar, ogórek małosolny, sos pieprzowy
Burakowa Nowalijka – kotlet warzywny, burak młody, kapusta młoda, wegański sos śmietanowo-majonezowy
Cena: Klasyczny: 52 zł | Wegański: 45 zł
Dostawa: Glovo | www.baluckiburger.pl
Bałucki Burger (Chojny | Rzgowska 219)
Kwaśny Smash – wołowina (smash), kapusta kiszona, mozzarella, rukola, sos różowy
Limonkowy Szparag – kotlet warzywny, wegański majonez cytrynowo-limonkowy, ogórek małosolny, panierowany pomidor
Cena: Klasyczny: 45 zł | Wegański: 45 zł
Dostawa: Glovo | www.baluckiburger.pl
Chill Cafe Bistro (Rudzka 62)
Kaszankowy Diabeł – stek z kaszanki, stek z białej kiełbasy, sos wiśniowy, sos chrzanowy, pomidor, ogórek, roszponka, cebula, czarna bułka
(V) Rydzowy Rycerz – stek z rydza, blanszowana pokrzywa, powidła cebulowe, sos curry, słodkie chili, pomidor ogórek, czarna bułka
Cena: Klasyczny: 46 zł | Wegański: 45 zł
Dostawa: Glovo
Cochise (Piotrkowska 209 | Sacharowa 30 | Rąbieńska 8/10)
Pedro – szarpana wołowina, awokado, ser cheddar, salsa, piklowana cebula, sos z papryki chipotles
Cena: 42 zł
Dostawa: Glovo | 534 557 777 | www.cochisefood.pl
Doki Gastrobar (OFF Piotrkowska)
Włoska robota – porchetta własnej produkcji, pesto bazyliowe, tapenada, burrata, grillowane warzywa, rukola, bułka własnego wypieku
Cena: 49 zł
Drukarnia Skład Wina i Chleba (OFF Piotrkowska)
Burger wołowy z pieczarką i gorgonzolą – wołowina, sos majonezowo-koperkowy, sałata, pomidor, boczek, pieczarka portabello, cebula czerwona, gorgonzola, bułka własnego wypieku, frytki stekowe
(V) Burger wegański z kotletem ziemniaczanym w stylu indyjskim – kotlet ziemniaczano-batatowy, imbir, chili, pulpa mango, granat, mięta, jogurt naturalny, bułka naszego wypieku, frytki stekowe
Cena: Klasyczny: 47 zł | Wegański: 35 zł
El Buos (Łubinowa 54A | poniedziałki i wtorki nieczynne)
Korean Fried Chicken Burger – maślana buła pszenna, koreański kurczak stir-fry (łagodny), domowy coleslaw, grillowany ananas, szczypior, sezam, sos limonkowe majo
(V) Korean Fried Tofu Sandwich – dwie kromy chleba 100% żytni, koreańskie tofu stir fry (łagodne), domowy coleslaw z wegańskim majo, grillowany ananas, pomidor, rukola, szczypior, sezam, sos wegański limonkowe majo
Cena: Klasyczny: 46 zł | Wegański: 40 zł
Dostawa: Glovo | aplikacje do zamówień online
Falla Łódź (Piotrkowska 217)
(V) Honolulu Tempura Burger – burger z kotletem z panierowanych grzybów shimeji, sosem ziołowym, wegańskim cheddarem, buffalo majo
Cena: 40 zł
Dostawa: Glovo | www.fallalodz.pl | aplikacje do zamówień online
Farina Bianco (Piłsudskiego 14)
Burger festiwalowy – bułka fit, szarpana wieprzowina, ricotta, sos BBQ, sałata lolo rossa, krążki cebulowe w cieście piwnym, ogórek kiszony, plastry smażonego boczku
Cena: 54 zł
Fatamorgana (Księży Młyn 16 | poniedziałki i wtorki nieczynne)
Sezonowany smash GROBURGER – domowa maślana brioszka, sezonowany mielony antrykot 200g, groseran, czyli ser typu parmezan z mleka koziego, domowy keczup, sos cezar, rukola, pomidor, czerwona cebula, *zielone szparagi opcjonalnie
Cena: 59 zł (*64 zł z zielonymi szparagami)
Dostawa: Glovo
Ferwor (Piotrkowska 97)
Dr Pepper Burger – 180 gramów soczystej wołowiny, ser cheddar, ser wędzony, biała cebula, bekon, autorski sos BBQ z wiśniami i Dr Pepper, podajemy z talarkami ziemniaczanymi, marmoladą cebulową i puszką Dr Peppera
Cena: 47 zł
Dostawa: Glovo | aplikacje do zamówień online
Florida Ananas Burger Bar (Kostki-Napierskiego 1)
Nachos Burger – soczysta wołowina nadziana serem cheddar, pomidor, jalapeno, sos serowy, nachosy barbecue, roszponka, zamknięte w czarnej bułce
Cena: 34 zł
Dostawa: Glovo | 797 111 496
Gastromachina (Piotrkowska 93)
Ryneczkowy – bułka różowa z ziarnami, 150 g antrykotu, kiszona rzodkiewka, kozi twarożek z koperkiem, sos czosnkowy, sałata, cebula czerwona, roszponka
Cena: 49 zł
Dostawa: Glovo | www.gastromachina.pl
Gastromachina Stacja Dąbrowskiego (Dąbrowskiego 59/61)
Sezonator – 150 g wołowiny, coleslaw z młodej kapusty z bobem i rabarbarem, sałata, grillowane szparagi pod serem cheddar, bordowa bułka z czarnym sezamem
Cena: 45 zł
Dostawa: Glovo | www.gastromachina.pl
GigaBuła (Piotrkowska 67/9U)
GigaGringo – buła, wołowina, bakłażan, cukinia, chorizo, parmezan, sos worcester
Cena: 47 zł
Dostawa: Glovo | aplikacje do zamówień online
Hotel Grzegorzewski „Synestezja Smaku” (3-go Maja 59, Tuszyn | nieczynne 26.05)
Burger z Jelenia – bułka maślana, musztarda, rukola, kotlet z jelenia, burak pieczony, żurawina, prażona cebula, oscypek, frytki stekowe
(V) Burger z Tofu – bułka chałka, konfitura z czarnego bzu, sos mango – chili, tofu marynowane w teriyaki, prażone migdały, pak choi, frytki z batatów
Cena: Klasyczny: 54 zł | Wegański: 48 zł
Hotel Hampton by Hilton Łódź (Piotrkowska 157)
Burger z ośmiornicą – mięso wołowe, ośmiornica, sos rouille, sałata rzymska, czerwona cebula
Cena: 99 zł
Imber (Piotrkowska 43)
Burger Staromiejski – smażony śledź, bułka brioche, kapusta zasmażana po żydowsku, grillowane halloumi, sos z karmelizowanej cebuli z chrzanem, czerwona cebula, zioła
Cena: 42 zł
Dostawa: Glovo
Kaukaz (Rynek Manufaktury | niedostępny w soboty)
Burger Pikantne Awokado – 200 g grillowanej wołowiny, plastry awokado, cheddar, pomidor, chili, sałata, sos majonezowy na bazie awokado i chili, frytki
Cena: 55 zł
Kolektyw Pizza Burger Pancake (Paderewskiego 6)
Soba Buldak Burger – maślana bułka, sriracha mayo, grillowana papryka w soku ananasowym, makaron soba buldak, mięso wołowe, ogórki piklowane po azjatycku, piklowana cebula | dostępny też w wersji z kurczakiem KFC zamiast wołowiny
Cena: 42 zł
Dostawa: Glovo | www.restauracjakolektyw.pl | aplikacje do zamówień online
Len i Bawełna (Off Piotrkowska)
Surf & Turf Burger – bułka własnego wypieku z delikatnymi plastrami polędwicy wołowej, krewetkami królewskimi oraz pomidorem, ogórkiem piklowanym w chili, sałatą bianco i sosem aioli z pieczonego czosnku. Serwowany z frytkami stekowymi.
Cena: 62,3 zł
Dostawa: Glovo
Pin Up American (Rewolucji 1905 .r 45 | wejście od POW 3)
Szarpany Jack – brioszka, sos majo-sriarcha, sałata, szarpana wieprzowina w autorskim sosie na bazie Jack Daniel’s w wersji spicy lub miodowej, grillowane mango, cebula, pomidor
(V) Apple Tofu – brioszka, żurawina, sałata, grillowane tofu w syropie klonowym, jabłko, surówka z białej i czerwonej kapusty
Cena: Klasyczny: 52 zł | Wegański: 48 zł
Dostawa: Glovo
Radogość Cafe (Zgierska 214 | zamknięte 26 maja)
ZdezORIENTowany Żul – żulik, żołądki, ananas, ostry sos, ogórek, chipsy z batata
Cena: 42 zł
Rajskie Jadło Manufaktura (Rynek Manufaktury)
Zakiszony – mięso wołowe, placek z kapusty kiszonej, sos chrzanowo-musztardowy, jajko sadzone, ser wędzony, pomidor, bułka z chili
Cena: 45 zł
Dostawa: Glovo
Rajskie Jadło Teo (Traktorowa 63 | nieczynne 30 maja)
Bałucki bandzior – maślana buła naszego wypieku, 100 % wołowiny, kremowy ser w panko, sos jeżynowy z nutą cynamonu i chili, roszponka, czerwona cebula, ogórek zielony, majonez oraz frytki
(V) Bat burger – buła z ziarnami słonecznika naszego wypieku, kotlet z batatów i białej fasoli z nutą orzechowego sezamu, roszponka, salsa pomidorowa z kolendrą, papryka czerwona, sos limonkowy na bazie wegańskiego majonezu
Cena: Klasyczny: 40 zł | Wegański: 40 zł
Dostawa: Glovo | 42 652 17 54
Ramki Restauracja (Piotrkowska 144)
Burger wiosna – wiosenny burger wołowy z hashbrownem z młodej kapusty z sosem tzatziki i warzywami w kraftowej maślanej bułce
Cena: 52 zł
Dostawa: Glovo
SmaShhh Burger (Zakładowa 84)
Oklahoma Onion SmaShhh Burger – bułka ziemniaczana z rzemieślniczej piekarni, kotlet 100% wołowy, cebula rozgniatana i smażona wraz z mięsem, ser cheddar, ogórek, sałata, jalapenos, majonez truflowy
Cena: 24 zł | 29 zł w zestawie z frytkami i keczupem
Dostawa: www.smashhhburger.pl | 505 293 997
SmaszMi (Zgierska 211)
FestBurger – bułka maślana typu brioche, porcja smashowanej wołowiny, cheddar, cebula, guacamole, grillowany antrykot marynowany w oliwie z oliwek z rozmarynem i czosnkiem, salsa z pomidora, cebuli, limonki, oliwy z oliwek i kolendry, sos andaluzyjski Heinz
Cena: 47 zł
Dostawa: Glovo
Stacja Retkinia (Wyszyńskiego 67, lok. 19)
Banana Boy – bułka maślana, sos orzechowy, wołowina Black Angus 200 g, bekon, grillowany banan, konfitura wiśniowa
Cena: 43 zł
Dostawa: Glovo | www.stacjaretkinia.pl | 720 – 930 – 900
Ukryte Rzeki (Piotrkowska 295A – Ogrody Geyera)
Burger antrykot – burger w chałce z kotletem z antrykotu, mostkiem wołowym, chorizo i boczkiem. Podawany ze smażonymi ziemniakami, piklami z ogórka, sałatą masłową, colesławem, pomidorem malinowym, świeżym chili, serem cheddar i kiszoną czerwoną cebulą. Serwowany z sosem BBQ i majonezem ze srirachą oraz frytkami z sosem gribiche, pomidorem z sałatą oraz szparagami z vinaigrette’m Dijon
(V) Burger wegański – w bułce pszennej z dwoma kotletami; panierowany bakłażan w sosie sojowym i ciecierzyca z kuminem. Serwowany z kiszoną młodą kapustą, wstążkami białej rzodkwi, prażoną cebulą, sałatą rzymską i pomidorem malinowym. Podawany z sosami chzanowo-majonezowym i BBQ z fermentowanym czosnkiem oraz frytkami z sosem gribiche, pomidorem z sałatą oraz szparagami z vinaigrette’m Dijon
Cena: Klasyczny: 65 zł | Wegański: 55 zł
Szpulka (Rynek Manufaktury)
Chorizo burger by Szpulka! – bułka naszego wypieku z kotletem z antrykotu wołowego z dodatkiem chorizo, pasty z suszonych pomidorów, cheddara, piklowanej cebulki, sałaty i nachosów, podawany z sosem mayo sweet chilli. Serwowany z frytami stekowymi.
Cena: 54,5 zł
Dostawa: Glovo
Wall Street BBQ (Piłsudskiego 10)
Peanut Burger – bułka własnego wypieku, sos orzechowy (z pastą tahini i srirachą), sałata rzymska, ogórek kiszony, cebula prażona, bekon, kotlet wołowy, sos śliwkowo-wiśniowy,
Cena: 49,99 zł
Willa w parku (Żeromskiego 117 | poniedziałki i wtorki nieczynne)
Kaszweek Burger – bułka burgerowa, kaszanka z grilla, grillowana cebula, kiszona kapusta | sałatka ziemniaczana
(V) Szaszweek Burger – grillowane warzywa w formie szaszłyka, Beyond Burger, sałata, sos sweet onion | grillowane plastry kukurydzy w marynacie chimichurri
Cena: Klasyczny: 36 zł | Wegański: 36 zł
Zielona (Rynek Manufaktury)
Sunny Burger (wegetariański) – burger owsiano-warzywny z żółtym serem, sałata, ogórek zielony, czerwona cebula, rzodkiewka, kiełki, sos tzatzyki, maślana bułka, pieczone ziemniaki z sosem piklowym
Vegan Sorgo Burger – burger z sorgo z suszonym pomidorem, zielonym pieprzem i boczniakiem, ogórek zielony, pomidor, marynowana cebula, szczypiorek, sałata, rukola, sos bbq i ajwar, bułka pełnoziarnista, pieczone ziemniaki z sosem piklowym | możliwa opcja bezglutenowa
Cena: Wegetariański: 42 zł | Wegański: 42 zł
Dostawa: Glovo
Zielony Chrzan (Żwirki 8)
Korean Philly Cheesesteak Burger – bułka maślana, marynowany antrykot wołowy bulgogi, karmelizowana cebula, marynowane grzyby shitake, ser provolone, cheez whiz (własnej produkcji sos serowy), relish pomidorowy z gochujang, japońskie pikle z ogórka
Cena: 39 zł
Dostawa: www.zielonychrzan.pl | 533 992 222