Bułki z truskawkami – gdzie zjemy najlepsze w Łodzi?

jemywlodzi.pl 3 miesięcy temu

Spośród 8 bułek od najlepszych łódzkich cukierni i piekarni wybraliśmy tę jedyną, która mocno zostawia w tyle resztę!

Jeden z naszych ulubionych owocowych sezonów trwa w najlepsze. Czekałyśmy na moment, w którym truskawki zyskają pełnię swojego smaku i aromatu, żeby ruszyć na łowy i znaleźć najlepszą drożdżówkę z truskawkami w Łodzi. W zeszłym roku było naprawdę ciężko wyłonić zwycięzcę ze względu na bardzo wysoki poziom – każda bułka była doskonała na swój sposób – w tym roku nie było aż tak idealnie. Sprawdźcie kto znalazł się w tegorocznym truskawiankowym TOP 3!

Drożdżówkowy blind test

Do testowania bułek w ciemno zaprosiłyśmy Oliwię Kupidłowską – najsłodszą dziewczynę w mieście z Sugar by Blonde oraz Bartłomieja Pagacza – szefa kuchni i właściciela Fatamorgany. Do testów wybrałyśmy 8 rzemieślniczych piekarni i cukierni z Łodzi. Oliwia i Bartek nie wiedzieli skąd pochodzą przyniesione przez nas bułki – czy są to właśnie piekarnie rzemieślnicze, sieciówki czy bułki z marketu. O wyniku miał zadecydować najlepszy smak.

Jaka jest truskawianka idealna?

Po pierwsze ciasto, koniecznie przygotowane na prawdziwym maśle! Bułka powinna być mięciutka, nie może być sucha, ciasto drożdżowe dobrze wygarowane, a później wypieczone na złoty kolor. Często zdarza się, iż przy soczystym owocowym nadzieniu ciasto nie dopieka się w środku i jest surowe lub zakalcowate. Po drugie wnętrze – dojrzałe, dobrej jakości truskawki, które nie przypominają tych wyłowionych z owocowego kompotu, czyli zachowały swoją soczystość, słodycz, apetyczny czerwony kolor i nie mają mazistej konsystencji. Po trzecie to co z wierzchu, czyli kruszonka, zdecydowanie pachnąca masłem i krucha, nie twarda. Oczywiście istotny jest też wygląd ogólny, choć to już kwestia gustu, jedni wolą jak truskawki są ułożone na bułce, inni gdy są one zamknięte w środku.

Receptura (9 zł)
Receptura

Kandydaci do tytułu najlepszej truskawianki

W tegorocznym teście powtórzyło się kilka miejsc z zeszłego roku: Bistro sŁodzi, Jemy Kremy, Okruchy, Receptura, Słodka. Do tej ekipy dołączyły bułki od Cocoart’s, Łodziarni/Drożdżarni oraz z nowej miejscówki – Łódzkiej Drożdżówki. Wszystkie te miejsca łączy jedno – ludzie, którzy je tworzą z miłości do gotowania, dlatego jesteśmy fankami każdego z nich.

Cocoart’s (13 zł)
Cocoart’s

Jednak nie wszystkim bułkom udało się utrzymać poziom z zeszłego roku. Co było tego powodem? M.in. twarda kruszonka, niedopieczone lub suche ciasto, rozgotowane i maziste truskawki czy jałowy smak. Nie mniej jednak wśród tej ekipy znaleźliśmy drożdżówki po które warto stanąć w kolejce.

Okruchy (8,50 zł)
Okruchy

Trzy bułki na miejscu trzecim

Mimo, iż podium ma tylko 3 miejsca, to stanęło na nim aż 5 zawodników. Zaczynając od miejsca trzeciego, na którym postawiłyśmy trzy cukiernie – każda z nich miała w sobie to coś. Albo świetne nadzienie, albo super ciasto czy kruszonkę, gdyby połączyć je w jedną tworzyłyby naprawdę mocnego zawodnika.
Łódzka Drożdżówka, którą wyróżniało nadzienie – choć w opisie widnieje jako truskawka z mascarpone, to w smaku bardziej przypominało serek waniliowy, do tego słodkie truskawki i dużo bardzo dobrej kruszonki.

Łódzka Drożdżówka (13 zł)
Łódzka Drożdżówka

Słodka – tu również zapunktowała świetna maślana kruszonka, ale też bardzo dobre ciasto – rumiane z wierzchu i miękkie w środku.

Słodka (13 zł)
Słodka

Jemy Kremy, czyli wegańska truskawianka – ta buła była mięciutka, a słodki lukier idealnie zbalansował delikatną kwasowość truskawek. Powiedzmy sobie szczerze, nie jest łatwo rywalizować wegańskiej bułce z maślanymi zawodnikami, a ta naprawdę daje radę!

Jemy Kremy (14 zł)
Jemy Kremy

Było blisko!

Czas na miejsce drugie, które zajęła bułka z Łodziarni / Drożdżarni. Czuć, iż w ten wypiek włożono dużo serca. Dobrze wypieczona, ale nie sucha, do tego bardzo dobre truskawki i dużo maślanej kruszonki.

Łodziarnia/Drożdżarnia (11 zł)
Łodziarnia/Drożdżarnia

And the winner is…

Najlepsze truskawianki w mieście piecze…. Bistro sŁodzi! Chłopaki potrafią w drożdżówki, ta od początku przykuła naszą uwagę. Złocisty kolor, dużo grubszej kruszonki, idealna ilość bardzo dobrego lukru. Maślane ciasto miało chrupiącą otoczkę z zewnątrz, było miękkie w środku. Do tego dochodzi wnętrze wypełnione w całości pysznymi, soczystymi truskawkami. Tu nie ma mowy o rozgotowanych owocach. Po prostu truskawianka idealna. A ponieważ właśnie skończyliście czytać ten artykuł, gwałtownie lećcie do Bistro sŁodzi na Zachodnią 63 po najlepsze truskawianki w mieście. Tylko zostawcie trochę dla nas!

Bistro sŁodzi (9 zł)
Bistro sŁodzi
Idź do oryginalnego materiału