Bułki domowe są o niebo lepsze od tych kupowanych w sklepie. Teraz możesz przygotować je samodzielnie w domu. Co więcej, zrobisz je bez piekarnika i bez drożdży. Będą gotowe w zaledwie 20 minut. Podajemy również tradycyjny przepis na pieczone bułeczki.
REKLAMA
Zobacz wideo Bułeczki z pieczarkami to jest to, czego potrzebujesz. Najlepsza przekąska
Domowe bułki bez drożdży i bez piekarnika? Teraz to możliwe!
Przepis na domowe bułki jest banalnie prosty i co ważne - przygotujesz je szybko. Bułeczki to rewelacyjny sposób nie tylko na zdrowe śniadanie, ale i kolację, grilla lub posiłek podczas podróży. Ich struktura jest zwarta, dlatego łatwo jest je przekroić i umieścić w środku wędlinę, ser czy ulubione warzywa. Wystarczy zaledwie 20 minut i będą gotowe. Co więcej, nie musisz mieć piekarnika, aby je przyrządzić. Przekonaj się sam, jakie to proste.
Przepis na domowe bułki
Składniki:
1/2 kg mąki;
szklanka mleka;
1 jajo;
2 łyżeczki sody oczyszczonej;
1 łyżeczka soli;
1 łyżeczka cukru;
oliwa z oliwek.
Wykonanie:
Przesiej mąkę.
Wsyp do niej cukier, sól oraz sodę.
Następnie wlej do drugiej miski mleko. Wbij jajko. Wymieszaj.
Połącz obie zawartości misek. Wyrób dobrze ciasto na gładką masę. Odstaw na 10 minut.
Po tym czasie, przełóż masę na blat i chwilę wyrabiaj.
Rozwałkuj na placek o grubości 2 cm.
Weź szklankę i wytnij bułeczki.
Następnie rozgrzej patelnię posmarowaną oliwą. Przystąp do smażenia bułek pod przykryciem.
Smaż je przez 8 minut, aż staną się rumiane.
Gorące bułeczki przełóż do ostudzenia.
Bułki domowe na zakwasie! Tak pyszne, iż poleca je niejeden smakosz
Mamy również przepis na tradycyjne bułeczki śniadaniowe na zakwasie, które każdy może zrobić. Upieczesz je w kwadrans.
Domowe bułki - przepis na zakwasie żytnim
Składniki:
150 g zakwasu żytniego (tu znajdziesz przepis);
szklanka niepełna wody;
2-3 łyżeczki oliwy;
1 łyżeczka soli;
1 łyżeczka ulubionego miodu;
pestki słonecznika;
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej;
200 g mąki pszennej;
Wykonanie:
Dolej do zakwasu wodę.
Następnie dodaj oliwę, miód i sól.
Całość dobrze wymieszaj.
Przesiej mąkę i dosypuj powoli.
Dołóż pestki.
Wyrób porządnie ciasto.
Tak przygotowane ciasto odłóż i poczekaj, aż podwoi swoją objętość.
Następnie uformuj bułeczki i wyłóż je na blasze, wyłożonej papierem. Posmaruj dłonie oliwą, aby proces przygotowywania był prostszy (ciasto nie będzie się kleić).
Po przyrządzeniu bułek, piecz je przez kwadrans w 220 stopniach w trybie góra - dół.
Zobacz też: Rekordowe zainteresowanie tym ciastem oznacza, iż każdy powinien go spróbować