Bułki do hamburgerów – przepis na naturalnym zakwasie
Liczba porcji: na 10 – 12 bułek.
Czas przygotowania: 12 godzin na zaczyn + 2,5 godziny na ciasto adekwatne + 15 – 20 minut pieczenia.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
Zaczyn:
- 102 g mąki na pizzę,
- 62 g ciepłej wody o temperaturze 27° Celsjusza,
- 20 g aktywnego zakwasu chlebowego.
Gotowe ciasto na bułki:
- 420 g mąki na pizzę,
- 289 g wody,
- 9 g soli,
- 26 g oleju lub oliwy z oliwek
- wcześniej przygotowany cały zaczyn.
Wierzch:
- 20 ml mleka,
- 1 jajko,
- 20 g białego sezamu.
Jak zrobić bułki do hamburgerów na zakwasie?
Przygotowanie:
- Na początku należy zrobić zaczyn określany w piekarnictwie jako biga. Należy połączyć aktywny, czyli dokarmiony zakwas z wodą i przesianą mąką. Należy go dokładnie wymieszać, aby uzyskać rodzaj gęstej pasty.
- Pojemnik z zaczynem należy przykryć i odstawić do wyrastania na 12 godzin.
- Kolejnego dnia rano do miski trzeba dodać mąkę, wodę i sól. Całość można wymieszać manualnie lub przy pomocy robota kuchennego z funkcją mieszania ciasta.
- Jeżeli chcecie wzmocnić zaczyn na zakwasie, to do wody należy według uznania dodać 4 g suszonych drożdży, wymieszać zgodnie z dalszymi etapami przepisu.
- Następnie po około 2 minutach należy dodać porcjami zaczyn i na koniec powoli dolać olej lub oliwę z oliwek. o ile korzystacie z dzieży robota kuchennego, to na każdym etapie należy robić sobie około 3-minutowe przerwy, aby wszystkie składniki połączyły się i mógł się wytworzyć gluten.
- Ciasto na bułki do hamburgerów należy odstawić na godzinę do wyrastania. Po tym czasie należy je złożyć. jeżeli jest luźne, można podsypać blat mąką, a dłonie zwilżać wodą podczas formowania. Ciasto należy odstawić na kolejną godzinę wyrastania.
- Po tym czasie należy podzielić ciasto na 10 – 12 bułek. Każdą bułeczkę należy uformować i odstawić do wyrastania na 10 minut.
- Jajko należy rozkłócić z mlekiem i mieszaniną posmarować wierzch bułeczek. Następnie można posypać bułeczki od góry białym sezamem.
- Piekarnik należy nagrzać do 210° Celsjusza. Bułki do hamburgerów na zakwasie należy piec przez 15 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Czytaj także: Szybki kebab z kurczaka. Poznaj przepis na domowy fast-food. Sekretem pysznego smaku są wyraziste przyprawy
Zastosowanie bułek do hamburgerów
Głównym zastosowaniem bułek będą oczywiście hamburgery z kotletem wieprzowym lub wołowym. Można także podawać je z innymi rodzajami burgerów. o ile nie skorzystacie z jajka i mleka, a użycie wody na posmarowanie wierzchu, wypiek będzie odpowiedni dla wegan. Te osoby mogą sobie przyrządzić kotlety z soczewicy albo na bazie kalafiora. Ponadto świetnym dodatkiem do bułek do burgerów będzie szarpana wieprzowina z jabłkami, a choćby domowe kotlety pożarskie.
Bułki do hamburgerów na drożdżach
Domowe bułki do hamburgerów na zakwasie należy wystudzić przed podaniem. Mimo iż wypiek jest czasochłonny, to nie jest bardzo trudny w wykonaniu. Tak samo możecie zrobić wypiek całkowicie na drożdżach. Wtedy do wymienionego w przepisie zaczynu, zamiast zakwasu należy dodać szczyptę drożdży suszonych oraz 4 g rozpuścić w wodzie, zanim dodacie je do zagniatania ciasta adekwatnego.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: