Co powiecie na puszyste bułki bez mąki, które wyglądają i smakują jak tradycyjne bułeczki na zakwasie? A do tego są bez glutenu, niskowęglowodanowe i niesamowicie smaczne!
Piekę je regularnie, ponieważ staram się ograniczać węglowodany w mojej codziennej diecie. Dzięki nim mogę cieszyć się pieczywem bez wyrzutów sumienia! Są sycące, lekkie i mają przyjemną strukturę – idealne do różnych dodatków.
Moje ulubione połączenie? Awokado i wędzony łosoś na zimno – smakują obłędnie i sprawiają, iż takie śniadanie lub przekąska to prawdziwa uczta! Choć mogłabym je jeść bez końca, to wystarczy jedna lub dwie, by na długo zaspokoić głód.
Pieczywo bezglutenowe, w tym również niskowęglowodanowe, jest nieco trudniejsze w przygotowaniu, ponieważ wymaga zastąpienia glutenu, który pełni funkcję wiążącą i nadaje elastyczność ciastu.
Błonnik zamiast glutenu! Sekret idealnej konsystencji? Babka jajowata i płesznik!
W przypadku bułek pieczonych bez mąki zbożowej tę rolę przejmuje błonnik z łusek babki płesznik lub babki jajowatej. Nasiona tych roślin mogą mieć jasną lub ciemną barwę, co wpływa na kolor wypieku.
Tym razem postawiłam na błonnik z ciemnych łusek, dzięki czemu upiekłam aromatyczne, ciemne bułki bez grama mąki, które wyglądem i smakiem przypominają tradycyjne żytnie bułki na zakwasie. Są miękkie, sprężyste i świetnie komponują się zarówno ze słonymi, jak i słodkimi dodatkami.
Bułki bez mąki – a jednak puszyste! Zdrowa alternatywa dla tradycyjnego pieczywa.
Pewnie zastanawiacie się, czym zastąpiłam mąkę zbożową w tych bułeczkach. W moich niskowęglowodanowych wypiekach sięgam po mąki pochodzenia orzechowego lub mąki z nasion, które świetnie sprawdzają się jako zamienniki tradycyjnej mąki pszennej.
W tym przepisie postawiłam na mąkę migdałową, która nadaje bułkom delikatny, lekko orzechowy smak i przyjemną strukturę. Dzięki niej wypieki są nie tylko niskowęglowodanowe, ale także bogate w zdrowe tłuszcze i wartościowe składniki odżywcze.

Bułki niskowęglowodanowe bez mąki zbożowej
DrukujSkładniki:
200 g mąki migdałowej, blanszowanej
1 łyżeczka soli
80 g zmielonej łuski babki jajowatej lub płesznik (jasne lub ciemne bułki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 duże białka
1 łyżeczka octu
380 ml gorącej wody
Przygotowanie:
- Ubić białka na sztywno. Pod koniec ubijania wlać ocet i dodać sól. W misce odważyć i wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać do piany i zmiksować. Zrobi się kruszonka.
- Następnie wlać wrzącą wodę i gwałtownie zmiksować. Utworzy się lekko klejąca, gęsta masa. Podzielić ciasto na 10 porcji o wadze około 70 gramów.
- Formować w miarę okrągłe bułki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować odstępy. Bułki niemal podwajają swoją objętość i po upieczeniu będą ładnie zaokrąglone. Nastawić piekarnik na 180ºC i włożyć blachę do nagrzanego piekarnika. Piec bułki przez 45 minut. Wyjąc i ostudzić. Przechowywać w lodówce lub zamrozić. Smacznego!