Pyszne mięciutkie ciasto z soczystymi truskawkami i chrupiącą kruszonką to moja propozycja na pyszny wypiek z truskawkami. Sezon na truskawki w pełni więc korzystajcie i pieczcie pyszne ciasta i bułki. Dzisiejsze bułeczki są proste w przygotowaniu. To typowe ciasto drożdżowe tylko część mleka zastępujemy serkiem homogenizowanym. Nadaje on delikatniejszego smaku bułeczkom. Truskawki kroję w kostkę i układam na każdej bułeczce dodając odrobinę cukru. Maślana kruszonka na wierzch i gotowe. Są obłędne! Możesz je dodatkowo polać odrobiną lukru. Uwielbiam bułki tak delikatnie muśnięte warstwą lukru
Bułeczki z truskawkami na serku homogenizowanym
Więcej przepisów na bułeczki z truskawkami
- Drożdżówki z truskawkami
- Ślimaczki z truskawkami
- Scones z truskawkami
Bułeczki z truskawkami na serku homogenizowanym
Mięciutkie i puszyste ciasto, soczyste truskawki i chrupiąca maślana kruszonka. To jest pyszne!
Bułeczki z truskawkami na serku homogenizowanym
SKŁADNIKI (12 sztuk):
- CIASTO DROŻDŻOWE:
- 450g mąki pszennej,
- 20g świeżych drożdży (lub1 i 1/2 łyżeczki drożdży suszonych),
- 4 łyżki cukru (60g),
- 200g serka homogenizowanego waniliowego,
- 1/2 szklanki mleka (125ml),
- 70g masła,
- 1 jajko,
- ¼ łyżeczki soli,
- KRUSZONKA:
- 60g masła,
- 1/2 szklanki mąki pszennej (80g),
- 4 łyżki cukru (40g),
- 1 opakowania cukru wanilinowego (16g),
- DODATKOWO:
- około 300g truskawek,
- bułka tarta,
- cukier,
- 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek
Bułeczki z truskawkami na serku homogenizowanym
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml.
KRUSZONKA: W misce mieszamy suche składniki: mąkę pszenną, cukier i cukier wanilinowy. Masło roztapiamy i studzimy. Do suchych składników dodajemy roztopione masło i wyrabiamy między palcami.
Składniki na kruszonkę
Przygotowanie kruszonki
CIASTO DROŻDŻOWE: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.
Przygotowanie rozczynu do pączków pieczonych.
W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn, serek homogenizowany i sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 1,5h do podrośnięcia. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.
Przygotowanie ciasta na drożdżówki
* jeżeli używamy suchych drożdży to: mąkę mieszamy z suchymi drożdżami i solą. Mleko podgrzewamy (aby było ciepłe, ale nie gorące), rozpuszczamy w nim cukier, dodajemy 1 jajko i serek homogenizowany, mieszamy. Następnie dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło, mieszamy. Dodajemy mąkę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Masę odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto na drożdżówki
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 12 równych części (po około 80g każda). Każdą z części ciasta rozpłaszczamy na okrągły placek. Na placek wykładamy 1/2 łyżeczki bułki tartej. Następnie wykładamy porcję pokrojonych truskawek i około 2 łyżeczek cukru. Zlepiamy dokładnie boki i formujemy podłużny lub okrągły kształt bułeczki.
Bułeczki z truskawkami - przygotowanie
Bułeczki układamy łączeniem do dołu na blaszce z wyposażenia z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykrywamy i odstawiamy na około 30 minut do napuszenia.
W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, góra-dół.
Bułeczki z truskawkami przed pieczeniem
Bułeczki tuż przed pieczeniem smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy porcją kruszonki.
Bułeczki pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, góra-dół. Smacznego!
Bułeczki z truskawkami na serku homogenizowanym