Już 27 lutego wypada ulubione święto tych, którzy uwielbiają słodkości. W tłusty czwartek większość z nas zapomina o liczeniu kalorii i pozwala sobie na trochę więcej. Tego dnia w cukierniach czy marketach półki uginają się od słodkich wypieków.
Przypomnijmy, iż Katarzyna Bosacka stała się znaną ekspertką, gdy przez ponad dziesięć lat prowadziła program "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" na antenie TVN. Do dziś podpowiada Polakom w kwestii odżywiania. Dziennikarka często zwraca uwagę na znane produkty i ich składy. Testowała już między innymi donuty Ekipy czy płatki promowane przez Viki Gabor.
Bosacka testuje pączki z marketów. Który jej zdaniem jest najlepszy?
W swojej najnowszej publikacji Bosacka pochyliła się nad może mało zdrowym, ale lubianym, szczególnie w tłusty czwartek, pączku. Kupiła po jednym "klasycznym" z każdego znanego sklepu: Auchana, Lidla, Carrefoura, Biedronki i Żabki. Pierwszy miał bardzo mało nadzienia, które w odczuciu testerki było "dorobione" musem jabłkowym z dodatkiem aromatu różanego.
Drugi pączek, czyli ten z Lidla zasmakował Bosackiej najbardziej: – On wyglądem najbardziej jest zbliżony do pączków rzemieślniczych. Całkiem przyjemne nadzienie i jest go dość dużo. To jest bardzo przyzwoity pączek. Czuć, iż został usmażony na smalcu.
Ten z Carrefoura już mniej podpadł jej do gustu. Zwróciła uwagę na kolor nadzienia, którego może nie było mało, ale kolor był bardzo wyrazisty. – Chyba ten pączek był zabarwiany czarną marchwią. Intensywny w kolorze, ale w smaku już mniej. A ciasto? Nie ma tu przyjemności z jedzenia – mówiła.
Kolejne dwa: z Biedronki i z Żabki również nie smakowały Bosackiej. Ciasto oceniła jako twarde, a nadzienie mocno chemiczne. Ostatecznie test wygrał pączek z Lidla. Dodajmy, iż była gwiazda TVN w najnowszym wywiadzie z Plejadą opowiedziała, o cechach najlepszego pączka.
– Polecam tradycyjne pączki z krótkim składem, smażone na prawdziwym smalcu, z marmoladą z dodatkiem prawdziwej konfitury różanej, a nie sztucznych aromatów, na prawdziwych jajkach, a nie masie jajowej. Takie pączki znajdziemy albo w rzemieślniczych piekarniach, albo w naszym własnym domu – podsumowała.